Bloomberg: UE este gata să se lupte cu dominanţa Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China - Europa FOTO 123 RF

Europa este pregătită să sporească controalele ce vizează investiţiile străine, semn al creşterii precauţiei faţă de eforturile Chinei de a deveni o putere globală dominantă, scrie Bloomberg. Cel puţin 15 guverne din cele 28 ale statelor membre ale Uniunii Europene sprijină în mod activ sau tacit un proiect de legi care ar monitoriza investiţiile din afara blocului, arată un sondaj realizat de publicaţie.

Cu o majoritate pregătită să susţină acest proiect, propunerea se pregăteşte a fi trecut de către Parlamentul European, următorul pas ca proiectul să devenă lege.

Rezultatele arată că Europa se trezeşte în faţa riscurilor şi nu doar a beneficiilor investiţiilor străine, predominant provenind din China. Un audit Bloomberg a constatat că China a investit cel puţin 318 miliarde dolari în Europa în ultimul deceniu, de la infrastructură critică la companii de înaltă tehnologie - mai mult decât au făcut-o ​​SUA în aceeaşi perioadă.

Imagine indisponibilă

Nouă state membre susţin pe deplin propunerile şi cel puţin alte şase nu se vor opune acestora, potrivit sondajului

Defensiva Europei reflectă o dilemă împărtăşită de guvernele din întreaga lume, pe măsură ce se luptă cu influenţa tot mai mare a Chinei. Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, conduce o delegaţie la Beijing în această săptămână pe fondul disputelor privind comerţul, accesul reciproc pe piaţă şi modelul economic condus de statul chinez.

În timp ce SUA, Japonia şi Australia adoptă programe riguroase de screening, Europa riscă să devină „magazinul de ultimă instanţă” pentru cei care caută tehnologii avansate, a avertizat Consiliul European pentru Relaţii Externe într-un raport din decembrie.

Preiau know-how

Italia este printre cei care impun o selecţie mai strânsă a investiţiilor străine, „deoarece credem că comerţul trebuie să fie echitabil şi că investiţiile trebuie să fie productive”, a declarat Sandro Gozi, ministrul afacerilor europene al Italiei, într-un interviu. „Trebuie să evaluăm dacă investiţiile ţărilor din afara UE urmăresc să facă afaceri, să promoveze creşterea economică, să creeze locuri de muncă în Europa sau să vizeze doar achiziţionarea şi apoi preluarea know-how-ului afacerilor noastre în afara Europei”.

Propunerea UE va crea o bază de date centralizată a investiţiilor străine din trecut în Europa şi un mecanism de alertă pentru cele viitoare, lăsând puterea finală să aprobe acorduri cu guvernele individuale. Cu toate acestea, comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European intenţionează să voteze amendamente care ar putea adăuga proiectului mai multe rigori.

Pentru Bulgaria, care deţine preşedinţia rotativă a UE, propunerea „este una dintre priorităţile politicii noastre comerciale”, a declarat Ministerul Economiei. Proiectul de regulament nu prevede o verificare obligatorie, ci mai degrabă „scopul său este de a stabili un mecanism de cooperare şi coordonare între statele membre”, prin care ţările care efectuează screening-ul ar trebui să-i informeze pe ceilalţi, a arătat acesta.

Anul trecut, când UE a depus primul mecanism de screening pentru investiţii, China a cerut blocului să respecte regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi să evite politicile discriminatorii de investiţii. Ţara a arătat, de asemenea, că programul de infrastructură „Belt and Road” este benefic pentru toată lumea, menţionând că liderii majorităţii ţărilor UE şi-au exprimat interesul de a se înscrie.

Cine se opune

Studiul Bloomberg a mai scos la iveală şi dezbinările dintre guverne, deoarece ţări precum Finlanda insistă ca blocul să evite să recurgă la orice fel de măsuri protecţioniste, iar altele precum Malta spun că economiile mici trebuie să rămână deschise investiţiilor. Regatul Unit şi Cehia au fost printre cele care au subliniat că orice barieră ar trebui impusă la nivel naţional fără a se recurge la UE. Cu toate acestea, toţi cei chestionaţi au salutat dezbaterea.

„Există o schimbare de percepţie” faţă de China, a declarat Francois Godemont, director al programului Asia la Consiliul European pentru Relaţii Externe. El a citat un „val de investiţii” care a alimentat această schimbare, împreună cu o incapacitate a UE şi a Chinei de a-şi rezolva problemele de piaţă până în prezent.

Totuşi, propunerea comisiei UE „este deja un compromis, deoarece nu este obligatoriu din punct de vedere juridic”, a spus Godemont.

Abordarea Europei este blândă în comparaţie cu cea a preşedintelui Donald Trump, care îşi împinge agenda comercială „America prima”, ameninţând cu bariere protecţioniste împotriva aliaţilor şi adversarilor. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite