Blinken a spus că SUA au redirecţionat deja cantităţi semnificative de GNL către Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potrivit secretarului de stat american, Washingtonul intenţionează să continue astfel de livrări până la sfârşitul anului 2022.

Statele Unite au redirecţionat deja cantităţi semnificative de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa şi se angajează să continue astfel de transporturi până la sfârşitul anului. Acest lucru a fost anunţat duminică de secretarul de stat american Anthony Blinken, la o conferinţă de presă la Berlin, în urma unei întâlniri informale a miniştrilor de externe ai statelor membre NATO.

„Susţinem în mare măsură eforturile UE de a impune un embargo asupra importurilor de petrol ruseşti. Acest proces ar trebui să fie realizat de UE”, a spus el. „În timp ce se întâmplă acest lucru, Statele Unite au luat o serie de măsuri pentru a ajuta”, a spus Blinken. „De exemplu, pentru a umple golurile energetice ale Europei, am direcţionat deja cantităţi semnificative de livrări de GNL către Europa”. „Preşedintele [SUA Joe Biden] intenţionează să continue să facă acest lucru până la sfârşitul anului pentru a asigura o abundenţă de resurse energetice pe pieţele mondiale şi, de asemenea, să încerce să se asigure împotriva creşterilor de preţ” cauzate de situaţia din Ucraina care „sunt astfel împiedicate şi controlate”, a spus el.

Secretarul de stat a mai adăugat că problema resurselor energetice nu a făcut obiectul negocierilor de la Berlin. "Susţinem în mare măsură eforturile depuse de Europa, UE, de a se îndepărta de sursele de energie ruseşti, fie că este vorba de petrol sau, în cele din urmă, de gaz. Aceasta este o dependenţă care s-a construit de-a lungul mai multor decenii. Aceasta nu se va încheia peste noapte, ci Europa. este în mod clar pe drumul spre o mişcare decisivă în această direcţie”, crede Blinken.

După invaziei Ucrainei, SUA, UE, Marea Britanie, precum şi o serie de alte state au impus sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi juridice ruse.

Pe 4 mai, şefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunţat al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, care include un embargo amânat asupra livrărilor de petrol ruseşti. Potrivit acesteia, CE este în favoarea interzicerii importului de ţiţei din Rusia în UE în şase luni şi a importului de produse petroliere în 2023. În plus, CE a propus să permită Ungariei şi Slovaciei să cumpere petrol rusesc până la sfârşitul anului 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite