Bitcoin se menţine cu greu peste nivelul de 20.000 de dolari. Cum arată situaţia pe piaţa crypto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Industria criptomonedelor a ajuns la limită luni dimineaţă, investitorii temându-se că problemele marilor jucători de cripto ar putea declanşa un cutremur major pe piaţă, relatează Reuters.

Bitcoin, care a pierdut 57% în acest an şi 37% în această lună, a scăzut sub 20.000 de dolari în weekend pentru prima dată din decembrie 2020, ajungând până la 17.592,78 de dolari. Scăderea preţului vine în urma dificultăţilor întâmpinate de mai mulţi jucători importanţi din industrie, în timp ce alte scăderi ar putea avea un efect de recul.

Fondul Three Arrows Capital îşi analizează opţiunile, inclusiv vânzarea de active şi un ajutor din partea unei alte firme, au declarat fondatorii săi pentru Wall Street Journal într-un articol publicat vineri, în aceeaşi zi în care Babel Finance, un creditor criptografic axat pe Asia, a anunţat că va suspenda retragerile.

„Probabil că am asistat ala cele mai rele lucruri în ceea ce priveşte suferinţa oricărei entităţi singulare, dar cei mai mulţi din industrie sunt pregătiţi pentru mai mult”, a declarat Joseph Edwards, şeful de strategie financiară la firma de administrare a fondurilor Solrise Finance.

Creditorul Celsius Network din SUA a declarat luna aceasta că va suspenda retragerile clienţilor. Luni, Celsius a transmis că va continua să lucreze cu autorităţile de reglementare şi oficialii, dar că va întrerupe sesiunile de întrebări şi răspunsuri ale clienţilor.

„Se retrag o mulţime de credite din sistem şi dacă creditorii trebuie să absoarbă pierderile de la Celsius şi Three Arrows, ei îşi vor reduce dimensiunea viitoarelor registre de credite, ceea ce înseamnă că întreaga sumă de credit disponibilă în ecosistemul cripto este mult redus”, a declarat Adam Farthing, şeful biroului de risc pentru Japonia al furnizorului de lichidităţi criptografice B2C2.

„Pentru mine seamănă foarte mult cu 2008 în ceea ce priveşte modul în care ar putea exista un efect de domino al falimentelor şi lichidărilor”, a spus Farthing.

„Dacă piaţa merge mai sus, toată lumea respiră uşurată, lucrurile vor fi refinanţate, oamenii vor strânge capitaluri proprii şi toate riscurile se vor disipa. Dar dacă ne mişcăm mult mai jos de aici, cred că ar putea fi o adevărată furtună”, a adăugat sursa citată.

Evoluţiile din domeniul cripto au coincis cu o scădere a acţiunilor, în condiţiile în care acţiunile americane au suferit cel mai mare declin procentual săptămânal din ultimii doi ani, din cauza temerilor legate de creşterea ratelor dobânzilor şi a probabilităţii tot mai mari de recesiune.

Preţul bitcoin a avut tendinţa de a se mişca într-un mod aproximativ similar cu alte active de risc, cum ar fi acţiunile companiilor din tehnologie.

Capitalizarea totală a pieţei criptografice este de aproximativ 870 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Coinmarketcap, în scădere de la un vârf de 2.900 de miliarde de dolari în noiembrie 2021.

Bitcoin se tranzacţiona luni în jurul valorii de 20.000 de dolari, în timp ce ether, tokenul nr. 2, era cotat la 1.075 de dolari, după ce a coborât sub 1.000 de dolari în weekend.

Solana, Cardano şi Dogecoin au fost pe roşu.

Sâmbătă începând cu ora 11:41, cursul de schimb Bitcoin a scăzut cu 9,87% la 19.047 USD. La sfârşitul zilei - ora 22.30 - Bitcoinul se tranzacţiona în apropierea pragului de 18.000 USD pentru o unitate de criptomonedă.

Preţul Bitcoin a fost ultima dată sub 19.000 USD în noiembrie 2020.

Bitcoin este o criptomonedă inventată în 2008 de o persoană sau un grup de persoane necunoscute folosind numele Satoshi Nakamoto. Este o monedă digitală descentralizată fără bancă centrală sau administrator unic care poate fi trimisă de la utilizator la utilizator în reţeaua bitcoin peer-to-peer fără intermediari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite