BERD: Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt prinse în capcana venitului mediu

BERD: Ţările din Europa Centrală şi de Est
sunt prinse în capcana venitului mediu

Ţările din Europa Centrală şi de Est s-au blocat într-o „capcană a venitului mediu“ şi au nevoie de noi strategii şi infrastructuri de creştere pentru a începe din nou, a avertizat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultimul raport al băncii de dezvoltare atrage atenţia asupra plafonului la care au ajuns ţările din Europa Centrală şi de Est după mai mult de un sfert de secol de la încheierea războiului rece. BERD apreciază totodată că economiile fostei economii sovietice produc în continuare prea multă poluare şi, deşi se pare că există un apetit reînnoit pentru reformă în bloc, unele dintre aceste state, inclusiv Polonia şi Ucraina, au stagnat în domenii precum privatizarea.

„Multe dintre aceste ţări au ajuns acum la statutul de venituri medii şi trebuie să depăşească problema «capcanei venitului mediu»“, a declarat economistul-şef al BERD, Serghei Guriev.

Capcana este un fenomen comun pentru ţările în curs de dezvoltare. Creşterea încetineşte, pe măsură ce progresele tehnologice din economie devin din ce în ce mai mari, iar salariile în creştere duc la erodarea avantajelor competitive ale forţei de muncă ieftine.

Guriev a făcut un apel pentru noi modele economice, care să se concentreze pe îmbunătăţirea productivităţii firmelor individuale, extinderea infrastructurii şi creşterea ecologică.

„Nu există nici un glonţ de argint - nici o soluţie care să se potrivească tuturor“, a spus el, raportul subliniind de asemenea că există adesea rezistenţă din partea indivizilor şi grupurilor cu interese interesate în menţinerea status quo-ului.

citeste totul despre: