Ultimul discurs al lui Ben Bernanke ca şef al Rezervei Federale: „Condiţiile economice se îmbunătăţesc“. Banca centrală a pompat 4 trilioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernanke este artizanul salvării băncilor de pe Wall Street şi promotorul injecţiilor de lichiditate ca măsură împotriva recesiunii
Bernanke este artizanul salvării băncilor de pe Wall Street şi promotorul injecţiilor de lichiditate ca măsură împotriva recesiunii

Condiţiile adverse care au avut un impact negativ asupra economiei SUA încep să se calmeze, lăsând economia pregătită pentru o creştere rapidă, a anunţat Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale în ultimul să discurs.

O combinaţie între rezolvarea problemelor financiare, un echilibru mai bun în piaţa imobiliară şi continuarea politicilor monetare de injectare a lichidităţilor se potrivesc bine, astfel încât economia SUA să crească în continuare în următoarele trimestre, a spus Bernanke într-o serie de remarci pregătite pentru un discurs la Philadelphia.

Bernanke a folosit remarcile pentru a prezenta situaţia după cei opt ani de când conduce banca centrală a SUA. El se va retrage curând, urmând a fi înlocuit de către Janet Yellen, viceguvernator al Rezervei Federale. 

Bernanke a fost guvernator în timpul celei mai mari depresiuni economice după 1930. Fed a redus săptămâna trecută injecţiile monetare de la 85 de miliarde de dolari pe lună la 75 de miliarde de dolari pe lună. Acesta este primul pas către reducerea stimulentelor monetare pregătite de Bernanke pentru a salva băncile şi companiile americane şi pentru a reduce şomajul.

Pariul său: 7,5 milioane de locuri noi de muncă

Bernanke a citat crearea a 7,5 milioane de locuri de muncă din 2010 încoace şi faptul că economia creşte de 16 trimestre din cele 17 de când recesiunea a luat sfârşit. Acestea ar fi argumentele sale că politicile Fed sunt bune. Fed are acum în bilanţuri active de 4,02 trilioane de dolari.

Este de remarcat că Bernanke şi-a ţinut ultimul discurs în faţa economiştilor reuiţi la o întâlnire a Asociaţiei Americane pentru Economie, şi nu în faţa Congresului. Mandatul lui Bernanke expiră la 31 ianuarie.

Auditul şi băncile, principalele bube

Mandatul lui Bernanke nu a fost numai lapte şi miere. El a blocat tentativele Congresului de a realiza un audit asupra deciziilor de politică monetară ale băncii centrale, spunând că acestea ar lovi independenţa Rezervei Federale. 

Bernanke a condus banca centrală şi atunci când aceasta s-a aflat în centrul unor scandaluri continue, precum practicile ilegale ale giganţilor bancari împotriva clienţilor, salvarea pe uşa din dos a unor mari bănci precum Goldman Sachs prin intermediul naţionalizării asiguratorului AIG sau pierderile gigantice suferite de JPMorgan din scandalul „Balenei de la Londra“ - care arată că băncile n-au învăţat nimic din criză iar sistemul de gestiune a riscului nu s-a îmbunătăţit.

Mai puteţi citi:

Gafă cu repetiţie în SUA: 30 de milioane de bancnote de 100 de dolari au fost tipărite greşit. Costurile producţiei se ridică la 4 milioane de dolari

Aproximativ 30 de milioane de bancnote de 100 de dolari au fost tipărite greşit la o fabrică din Washington, una dintre cele două care se ocupă de tipărirea bancnotelor americane. Bancnotele nu au fost puse în circulaţie, ele fiind trimise de Rezerva Federală înapoi la fabrică, însă pagubele se ridică la 4 milioane de dolari.

Banca centrală americană continuă să pompeze bani în băncile europene

Rezerva Federală continuă să sprijine cu lichidităţi sistemul bancar european, arată documentele săptămânale publicate de instituţie. Aceasta după ce s-a dovedit faptul că, de la izbucnirea crizei economice, banca centrală a acordat împrumuturi de urgenţă şi a pompat lichiditate în băncile europene pentru a evita colapsul propriului sistem bancar.

Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar

Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph.

Preţul aurului atinge minimul ultimilor trei ani

Preţul aurului continuă să scadă, atingând cel mai mic nivel în aproape trei ani, după ce reprezentanţii Rezervei Federale, banca centrală a SUA, au anunţat că intenţionează să reducă programul naţional de stimulare a economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite