O nouă blocadă a creditelor: Băncile europene trebuie să îşi reducă activele cu 3,2 trilioane de euro în următorii cinci ani

O nouă blocadă a creditelor: Băncile europene trebuie să îşi reducă activele cu 3,2 trilioane de euro în următorii cinci ani

Băncile mici trebuie să reducă cel mai mult activele, însă cele mai afectate sunt Deutsche Bank, Credit Agricole şi Barclays, potrivit raportului RBS

Băncile europene trebuie să işi reducă activele cu 3,2 trilioane de euro în următorii cinci ani pentru a putea respecta noile reglementări menite să reducă riscul unor noi programe de salvare din bani publici, ceea ce provoacă temeri că finanţarea firmelor mici şi mijlocii va fi redusă drastic, potrivit unui raport al băncii britanice Royal Bank of Scotland (RBS).


Cele mai mari bănci europene trebuie să îşi reducă activele cu 661 miliarde de euro şi să genereze suplimentar 47 de miliarde de euro în următorii cinci ani, băncile cu cel mai mare necesar de capital suplimentar fiind Deutche Bank, Credit Agricole şi Barclays, relatează Financial Times.
Analiza scoate în evidenţă faptul că la cinci ani de la criza financiară băncile europene „sunt încă prea mari pentru a da faliment”.
 
În total, băncile europene trebuie să îşi reducă activele cu 3.200 miliarde de euro până în 2018, pentru a respecta reglementările Basel III, referitoare la capital şi intermediere, potrivit RBS.
Povara este mai mare în cazul băncilor mai mici, care trebuie să elimine active de 2.600 de miliarde de euro, provocând temeri că va scădea puternic creditarea companiilor mici şi medii.
 
Băncile europene şi-au redus deja activele cu 2.900 de miliarde de euro din luna mai 2012, prin limitarea înnoirii unor credite, răscumpărarea unor instrumente financiare şi vânzarea unor operaţiuni care nu fac parte din activităţile de bază, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.
 
Activele sectorului bancar european valorează 32.000 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât produsul intern brut anual din zona euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: