Bancile americane ar putea plăti 50 de miliarde de dolari pentru a scăpa de investigaţii privind criza ipotecară

Bancile americane ar putea plăti 50 de miliarde de dolari pentru a scăpa de investigaţii privind criza ipotecară

Băncile vor plăti pentru rolul jucat în criza financiară

Costurile băncilor de pe Wall Street pentru a scăpa de investigaţii ale autorităţilor americane privind rolul în criza ipotecară s-ar putea ridica la 50 de miliarde de dolari, arată o analiză privind posibila expunere a instituţiilor de credit, citată de cotidianul New York Times.

Analiza, efectuată de avocaţii uneia dintre instituţiile de credit, vizează 16 bănci mari, între care Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland şi Citigroup.
 
Băncile folosesc înţelegerea amiabilă în valore de 13 miliarde de dolari a JPMorgan cu statul american, încheiată în noiembrie, ca model pentru a determina cât ar avea fiecare de plătit pentru a scăpa de litigiile cu autorităţile privind nereguli care au condus la criza financiară.
 
Eventualele costuri totale de 50 de miliarde de dolari ar reprezenta aproximativ jumătate din profitul anual obţinut în 2012.
 
Autorităţile americane se află sub presiune pentru a face băncile să plătească pentru rolul jucat în criza ipotecară, instituţiile de credit fiind acuzate că au indus în eroare, în multe cazuri, investitorii care au cumpărat obligaţiuni ipotecare înainte de criza financiară.
 
Bank of America – posibile plăţi de 17 miliarde de dolari
 
Analiza întocmită de avocaţi arată că Bank of America ar putea plăti 11,7 miliarde de dolari într-un acord amiabil cu statul, la care s-ar adăuga 5 miliarde de dolari beneficii pentru clienţi.
 
Costurile totale ale Morgan Stanley s-ar putea situa la 3 miliarde de dolari, cu o treime din fonduri pentru consumatori, în timp ce Goldman Sachs ar putea ajunge la circa 3,4 miliarde de dolari.
 
RBS, pasibilă pentru 10 miliarde de dolari
 
Royal Bank of Scotland, la care statul britanic este acţionar majoritar, ar putea avea o notă de plată de 10 miliarde de dolari, în timp ce pentru Citigroup costurile ar ajunge la 1 miliard de dolari.
 
Unele dintre cele 16 bănci analizate ar putea decide, însă, să nu încheie înţelegeri amiabile cu statul, iar altele ar putea încerca să obţină condiţii mai bune.
 
Mai puteţi citi:
 
Gigantul bancar american JPMorgan Chase este aproape de un acord cu autorităţile din SUA, urmând să plătească daune şi amenzi-record, în valoare totală de 13 miliarde de dolari, pentru stingerea anchetelor civile privind practicile pe piaţa creditelor ipotecare din perioada premergătoare crizei financiare, scrie Bloomberg.
 
UPDATE Bogdan Nica, ANPC: Există cel puţin trei bănci care încearcă să ascundă lucruri în contractele de credite. Instituţia are procese cu toate băncile
În acest moment există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe despre competiţie.
 
Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei după ce Banca Naţională a României (BNR) a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, afirmă Mugur Isărescu.
 
Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.

 

Comisia a înaintat un proiect legislativ menit să restabilească încrederea în integritatea indicilor de referinţă. Un indice de referinţă este un indicator (statistic) calculat pe baza unui set reprezentativ de date subiacente şi utilizat ca preţ de referinţă pentru un instrument sau un contract financiar ori pentru a măsura performanţa unui fond de investiţii.
 
Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: