Banca centrală din Moldova încearcă să diminueze pagubele produse de „furtul miliardului”

Banca centrală din Moldova încearcă să diminueze pagubele produse de „furtul miliardului”

Guvernul din Republica Moldova examinează miercuri un proiect de lege al Ministerului Finanţelor prin care Banca Naţională a Moldovei (BNM) ar urma să redirecţioneze o parte din profit în buget pentru a reduce povara datoriei generată de „furtul miliardului” şi plătită acum din bugetul de stat, deci de cetăţeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul a fost făcut luni, 17 februarie de premierul Ion Chicu după întâlnirea cu preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanăi şi preşedintele Igor Dodon, cel care a vorbit pentru prima dată despre această alternativă. Preşedintele susţinea că ar fi vorba de 6 miliarde de lei din cele 25 de miliarde pe care guvernul s-a obligat să le restituie din buget Băncii Naţionale până în 2041, inclusiv dobânda de 5%.
 
Economişti, precum Sergiu Gaibu de la Expert Grup, atrag atenţia că scopul Băncii Naţionale nu este de a face câştig, motiv pentru care sunt ani cu profit şi ani cu pierderi, acoperite tot din bugetul de stat.
 
„Scopul Băncii Naţionale nu este de a face profit, poate fi un rezultat colateral la obiectivele-cheie pe care le are Banca Naţională de a interveni şi a gestiona masa monetară. De aceea să mizăm pe un profit constant şi o valoare constantă în ceea ce priveşte acumulările nu este prea rezonabil„ a explicat Sergiu Gaibu într-un interviu cu Europa Liberă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările