Banca Angliei: Băncile ar avea nevoie de minimum şase luni pentru a se pregăti pentru o trecere la dobânzi negative

Banca Angliei: Băncile ar avea nevoie de minimum şase luni pentru a se pregăti pentru o trecere la dobânzi negative

Banca Angliei a afirmat, joi, că băncile britanice ar avea nevoie de minimum şase luni pentru a se pregăti pentru o eventuală trecere la dobânzi negative, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

În luna octombrie, banca centrală a întrebat băncile britanice în ce măsură sunt pregătite pentru dobânzi negative, după ce în septembrie a anunţat că analizează posibilitarea de a coborî dobânzile sub nivelul zero.
 
Într-o scrisoare adresată băncilor, publicată joi, Sam Woods, şeful Autorităţii pentru Reglementări Prudenţiale (PRA) a Băncii Angliei, a spus că majoritatea băncilor ar avea nevoie de timp pentru a-şi modifica sistemele şi procesele şi pentru a implementa soluţii tactice şi strategice.
 
”În funcţie de reacţiile firmelor la acest exerciţiu, PRA înţelege că majoritatea firmelor vor putea să implementeze soluţii tactice pentru a se adapta la dobânda negativă a Băncii Angliei în decurs de şase luni, fără riscuri materiale pentru soliditate şi siguranţă”, a afirmat Woods în scrisoare.
 
PRA va colabora cu firmele în dezvoltarea dezvoltării de soluţii tactice, astfel încât toate firmele autorizate să fie pregătite pentru implementarea unui regim de dobânzi negative după şase luni.
 
Banca a clarificat, totuşi, că nu sugerează că dobânzile negative vor fi introduse în mod inevitabil.
 
Dobânzile negative însemnă că firmele şi persoanele sunt plătite pentru a împrumuta bani şi penalizează băncile pentru depozitele de numerar, încurajându-le, teoretic, să investească şi să cheltuie mai mult, acţiuni care ajută economia să crească.
 
Cu toate acestea, dobânzile negative exercită presiuni de scăderea a marjelor de profit ale băncilor care, dacă sunt transferate clienţilor, ar putea să nu aibă rezultatul dorit.
 
”Nu este nevoie de dobânzi negative, pentru că nu sunt bune pentru economii şi nici pentru bănci. Putem să ne uităm la impactul asupra zonei eurp pentru dovada acestui lucru”, a spus Neil MacKinnon, analist la VTB Capital, într-o notă de cercetare. MacKinnon a sugerat că , de la instalarea pandemiei, greul a fost supotat de măsurile de stimulare fiscală ale guvernului.
 
Joi, comisia pentru politică monetară a Băncii Angliei a menţinut dobânzile neschimbate, la prima sa şedinţă din 2021. Dobânda de politică monetară a rămas la 0,1%, iar ţinta pentru achiziţiile de active la 895 de miliarde de dolari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările