Banca Angliei, acuzată că a pierdut urma unor bancnote în valoare de 50 de miliarde de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Angliei este cunoscută în întreaga lume în materie de securitate. Cu toate acestea, Comitetul conturilor publice acuză instituţia că a pierdut urma unor bancnote în valoare de 50 de miliarde de lire sterlie şi nu pare să fie prea îngrijorată de aceasta.

Comitetul de conturi publice a transmis că banii - echivalentul unui teanc de bancnote de 50 de miliarde de lire sterline, care ar avea o înălţime de peste 800 de mile (aproximativ 1.300 km) - au dispărut, în esenţă, deoarece Banca Angliei nu a păstrat suficiente indicii privind utilizarea numerarului în Marea Britanie modernă.

În ciuda zidurilor groase de 8 picioare (2,5 metri) şi a unei reputaţii impunătoare în a păzi miliarde de kilograme de lingouri de aur în seifurile sale, Comitetul a transmis că Banca Angliei a manifestat totuşi o „atitudine delăsătoare faţă de locul unde se află volumul de numerar”.

Cu toate acestea, bancnotele prin designul lor nu sunt trasabile, ceea ce face dificil pentru Banca Angliei să urmărească banii şi să ştie exact unde ajung bancnotele sale.

Potrivit unui raport al Oficiului Naţional de Audit, există bancnote emise în valoare de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline care ar putea fi utilizate în străinătate sau în Marea Britanie, ele reprezentând o mică parte din miile de miliarde de lire sterline care circulă în economia britanică drept bancnote fizice şi transferuri digitale.

Comitetul a speculat că aceşti bani ar putea fi ascunşi sub saltele, deoarece economiile nedeclarate ale gospodăriilor ar fi putut fi duse în străinătate sau utilizate în economia subterană. „Banca Angliei nu ştie”, a transmis Comitetul.

Valoarea bancnotelor aflate în circulaţie a crescut în acest an, ceea ce probabil se datorează faptului că mai mulţi oameni au început să acumuleze numerar în timpul pandemiei Covid-19 în cazul în care aveau nevoie de aceştia, potrivit Băncii Angliei.

Utilizarea numerarului a scăzut în ultimii ani, producţia de monede şi bancnote noi a Royal Mint scăzând cu aproximativ 65% în ultimul deceniu, o tendinţă care ar putea fi accelerată de pandemie pe măsură ce mai mulţi oameni trec la utilizarea plăţilor cu carduri de debit contactless.

Meg Hillier, preşedintele Comitetului, a declarat: „50 de miliarde de lire sterline  sunt ascunse undeva, dar Banca Angliei nu ştie unde, de către cine sau pentru ce , şi nu pare foarte curioasă”.

„Banca trebuie să fie mai îngrijorat cu privire la locul în care se află 50 de miliarde de lire sterline. În funcţie de locul în care se găseşte şi a scopului în care este folosită, acea sumă de bani ar putea avea implicaţii materiale pentru ordinea publică şi bugetul public. Banca trebuie să obţină un control mai bun asupra monedei naţionale pe care o controlează”, afirmă Hillier.

Un purtător de cuvânt al Băncii a declarat: „Este responsabilitatea Băncii Angliei să răspundă cererii publice de bancnote. Banca a îndeplinit întotdeauna această cerere şi va continua să o facă. Membrii publicului nu trebuie să explice Băncii de ce doresc să deţină bancnote. Aceasta înseamnă că bancnotele nu lipsesc”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite