Balcerowicz: Gazprom este o unealtă de agresiune si trebuie tratată ca atare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigantul de stat Gazprom este folosit ca un instrument de politică externă de către Kremlin
Gigantul de stat Gazprom este folosit ca un instrument de politică externă de către Kremlin

Gazprom este o unealtă de agresiune a Rusiei şi trebuie tratată ca atare, iar Europa trebuie să treacă peste „isteria“ cu gazele de şist, a declarat, la Bucureşti, Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte al băncii centrale a acestui stat.

El a criticat statele europene care cooperează cu Rusia pentru realizarea de conducte de transport pentru gaze naturale, despre care spune că „răsplătesc Rusia pentru agresivitatea sa“. El a numit în mod specific Germania, pentru cooperarea cu Gazprom privind gazoductul Nord Stream, care ocoleşte Ucraina prin Marea Nordului, dar a menţionat şi cooperarea pentru South Stream, care traversează Marea Neagră.

Parlamentul bulgar a votat recent scoaterea gazoductului South Stream de sub incidenţa legislaţiei europene, votând un statut de „interconector“ pentru acesta. Astfel, Comisia Europeană nu mai trebuie să îşi dea acceptul pentru realizarea şi utilizarea conductei. Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie, vrea ca Gazprom să respecte în Europa principiile Pachetului III Energie. Acestea specifică în mod explicit că producătorii de gaze şi transportatorii de gaz să fie separaţi, iar terţii să aibă acces la conductă. Or, Gazprom este şi proprietarul majoritar al conductelor şi furnizor de gaz iar alte companii nu vor putea rezerva capacitate de utilizare. 

Balcerowicz a cerut Europei să treacă peste „isteria“ privind gazele de şist şi să elimine interdicţiile de extracţie a acestuia, aşa cum sunt acum în Franţa sau Bulgaria. 

Mai puteţi citi:

Ucraina refuză creşterea preţului la gaze naturale impusă de Rusia

Kievul a declarat că se opune majorării preţului gazelor ruseşti, după ce Moscova a anunţat o creştere cu 80%, subliniind că „se opune” măsurilor abuzive ale gigantului rus Gazprom şi că va apela la Justiţie în cazul în care oficialii celor două ţări nu vor ajunge la un acord.

Rusia cere Ucrainei 11,4 miliarde de dolari pentru reducerile la gaze din ultimii patru ani

Ucraina trebuie să ramburseze Rusiei  banii pentru reducerile de preţ la gazele naturale în ultimii patru ani, primite în schimbul accesului în portul peninsulei Crimeea, însumând 11,4 miliarde de dolari, a declarat preşedintele companiei ruse Gazprom Aleksei Miller. Rusia a anunţat anterior că va căuta o modalitate prin care să îşi recupereze sumele de bani de la care a scutit Ucraina, odată ce regiunea Crimeea a fost anexată Federaţiei.

Apocalipsa economică după Putin. Primul episod: Gazprom

Valoarea de piaţă a Gazprom a înregistrat în ultimii şapte ani cea mai mare prăbuşire dintre toate companiile din lume. Creşterea prezenţei Guvernului de la Moscova în economie este principala cauză pentru declinul Gazprom, spun specialiştii.

Începe războiul gazelor! Gazprom a majorat cu 80% preţul metanului pentru Ucraina

De la 1 aprilie 2014 Ucraina trebuie să achite un tarif de 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunţat Alexei Miller, preşedintele gigantului Gazprom, în cadrul unei întrevederi cu premierul rus Dmitri Medvedev. Noul preţ este aproape dublu faţă de cel anterior, potrivit Vedomosti.ru.

Rusia va construi un gazoduct pe sub Marea Neagră pentru a trimite gaze Crimeei

Alexander Novak, ministrul Energei de la Moscova, a anunţat marţi că Rusia va construi o conductă pe sub Marea Neagră pentru a trimite gaze naturale în Crimeea. În plus, Moscova intenţionează să ridice şi trei centrale în peninsulă pentru a furniza energie electrică.

Cum i-au dat lideri europeni apă la moară lui Putin prin promovarea unor contracte energetice directe cu giganţii Gazprom şi Rosneft

Liderii Uniunii Europene încearcă acum să găsească soluţii şi sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea Crimeei, însă tot statele vestice au fost acelea care au pus bazele dependenţei în faţa Rusiei, prin promovarea unor contracte bănoase directe cu giganţii energetici ai Rusiei, ceea ce limitează acum posibilitatea impunerii unor represalii economice împotriva „Marelui Urs“.

Un oligarh ucrainean a fost arestat la Viena. Era vânat de FBI din anul 2006

Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina Dmitry Firtaş, a fost arestat în Viena, la cererea autorităţilor americane, anunţă surse judiciare austriece, citate de Vedomosti.ru.

UE şi SUA pregătesc alternativa la gazul rusesc pentru salvarea Ucrainei

Liderii europeni au decis întocmirea unui plan prin care ar putea ajuta Ucraina cu propriile resurse de gaze naturale, dar şi alte state din estul continentului, în cazul în care liderul de la Kremlin ar bloca exporturile de gaze, ca răspuns la posibilele sancţiuni ale Occidentului asupra Rusiei, informează The Guardian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite