Avantajul costului redus al forţei de muncă din România este erodat de nivelul mic al productivităţii muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul forţei de muncă în Europa Centrală şi de Est a crescut puternic în ultimul deceniu, însă regiunea este încă foarte atractivă pentru investitori, arată un studiu J.P. Morgan într-o cercetare dată recent publicităţii, preluată de publicaţia on-line portfolio.hu


Creşterea  costului forţei de muncă nu a fost semnificativă şi liniară în fiecare ţară recent aderate la UE. De exemplu, Ungaria are cea mai mare întârziere în ceea ce priveşte convergenţa costului forţei muncă, care continuă să fie mai mică decât în 2008.

„Costul relativ al forţei de muncă a crescut pe parcursul ultimului deceniu datorită diferenţialului  dintre majorarea salariului real, creşterea productivităţii şi a evoluţia ratei de schimb. Costurile orare ale forţei de muncă în industrie şi servicii în noile state membre ale Uniunii Europene, comparativ cu zona euro, au crescut în ultimul deceniu, dar avansul faţă de 2008 este încă redus,” Se arată în nota J.P.Morgan.

Costurile cele mai mari ale forţei de muncă se regăsesc în Slovacia, urmată de Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Statele Baltice. Cele mai mici sunt în România şi Bulgaria.

Dacă analizăm tendinţele manifestate pe termen lung, în Slovacia, România şi Bulgaria costul cu mâna de lucru, relativ la zona euro s-au dublat comparativ cu 2004, în timp ce în Ungaria aprecierea este neglijabilă.



În 2014, costul orei de muncă în noile state membre UE comparativ cu zona euro a crescut cu 3,3%, însă cu mari diferenţe între state. De exemplu, în Cehia costurile s-au redus cu 8% datorită deprecierii coroanei cehe, mai adaugă J.P. Morgan.

image

Forţa de muncă ieftină sporeşte competitivitatea

J.P. Morgan spune că o cădere temporară a costului relativ al muncii vine în sprijinul redresării exporturilor. „Corecţia majoră a cursului de schimb în 2009 a adus Polonia şi Ungaria înaintea colegilor din Europa Centrală şi Est în termeni de competitivitate a preţurilor. Într-o măsură mai mică, competitivitatea forţei de muncă, s-a îmbunătăţit de asemenea în România şi Lituania.

Prin contrast, Slovacia a pierdut avantajul nivelului redus al preţului muncii după ce a fixat la începutul lui 2009 cursul monedei naţionale în raport cu euro la cea mai ridicată cotaţie, în timp ce în Cehia costul forţei de muncă exprimat în euro a rămas neschimbat din 2009.

„Perioada 2010 – 2014 a marcat o revigorare a costului forţei de muncă în toate statele Europei Centrale şi de Est, cu excepţia Ungariei, care se află încă sub nivelul din 2008.

„Costul relativ al forţei de muncă este 25% compartaiv cu Europa Occidentală, dar nivelul productivităţii muncii pe oră este în medie 52% din cea din zona euro. Astfel, costul orei de muncă pe unitatea de produs în statele recent aderate la UE este aproape 49% din ce a din zona euro”, se arată în studiul J.P. Morgan.

Altfel spus, productivitatea muncii ajustată cu costul forţei de muncă este de aproape 2,2 ori mai mare decât în zona euro.

Prin urmare, rămâne o marjă semnificativă de convergenţă a costurilor forţei de muncă în Europa Centrală şi de Est cu cele din zona euro. Condiţia necesară este ca statele ECE să progreseze tehnologic, ceea ce să le permită să crească nu doar producţia pe cap de locuitor exprimată la paritatea puterii de cumpărare, dar, de asemenea, şi în valoarea producţiei pe cap de locuitor.
 
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite