Autorităţile britanice vor revizui acordul de vânzare a producătorului de microcipuri către o companie chineză

Autorităţile britanice vor revizui acordul de vânzare a producătorului de microcipuri către o companie chineză

Foto: Shutterstock

Londra încearcă să stabilească dacă acordul ar dăuna intereselor de securitate naţională ale ţării, a declarat miercuri secretarul de stat al Regatului Unit pentru afaceri, energie şi strategie industrială, Kwazi Kwarteng.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile britanice vor verifica acordul privind achiziţia Newport Wafer Fab, care deţine cea mai mare întreprindere din regat de producţie de microcipuri, de către antreprenori din China. Ministrul britanic pentru afaceri, energie şi strategie industrială Kwazi Kwarteng a declarat miercuri că Londra încearcă să determine dacă acordul va încălca interesele de securitate naţională ale ţării.

"Astăzi, am dispus o anchetă privind achiziţia Newport Wafer Fab de către Nexperia, care este o filială a unei companii chineze. O evaluare completă a situaţiei va fi efectuată în conformitate cu legea privind securitatea naţională şi investiţiile. Salutăm investiţiile din străinătate, însă, nu trebuie să ameninţe securitatea naţională a Marii Britanii”, a scris Kwarteng pe pagina sa de Twitter.

Potrivit agenţiei, verificarea ar trebui să dureze 30 de zile, dar dacă este necesar, desfăşurarea sa poate fi prelungită pentru o perioadă care nu depăşeşte 45 de zile.

Compania olandeză Nexperia, care a fost cumpărată de producătorul chinez de electronice Wingtech în 2019, a achiziţionat Newport Wafer Fab în iulie anul trecut. Cu puţin timp înainte de încheierea înţelegerii, au existat apeluri în Parlamentul britanic pentru a-l bloca. Şeful Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Comunelor, Tom Tugendhat, a vorbit despre importanţa strategică a industriei semiconductoarelor şi inadmisibilitatea transferului producţiei sub controlul unei companii din China.

În ianuarie, Legea privind securitatea şi investiţiile naţionale a Regatului, care a fost în pregătire din 2018, a intrat în vigoare pentru a proteja o serie de industrii cheie pentru Regatul Unit de influenţa străină. Legea nu prevede criterii clare pentru momentele în care investiţiile străine mari într-o industrie cheie pot fi considerate o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Potrivit autorilor legii, aceasta oferă autorităţilor „suficientă flexibilitate pentru a proteja ţara”, permiţând ca fiecare dintre tranzacţiile potenţial periculoase să fie luate în considerare în mod individual. Totodată, se subliniază că „majoritatea mare a tranzacţiilor nu vor necesita intervenţie şi pot fi închise rapid”.

Printre cele 17 sectoare cheie ale economiei care fac obiectul noilor reguli se numără energia şi proiectele nucleare civile, apărarea şi producţia cu dublă utilizare, transporturile, componentele electronice, tehnologiile spaţiale şi prin satelit, inteligenţa artificială şi tehnologiile cuantice, robotica avansată şi biologia sintetică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările