Austria va introduce taxa pe online. Care sunt companiile vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunţat sâmbătă că ţara sa va introduce o taxă asupra giganţilor din domeniul digital, după ce Franţa a comunicat aplicarea unei măsuri similare de la 1 ianuarie şi în contextul discuţiilor privind adoptarea unei taxe pe economia digitală la nivelul Uniunii Europene, transmite AFP.

''Este corect ca giganţii digitali care activează în Europa să-şi plătească partea corectă de impozite. Pe lângă o dispoziţie la nivelul Uniunii Europene, noi vom acţiona la nivel naţional'', a declarat Kurz, potrivit unui comunicat.

''Vom introduce o taxă digitală în Austria'', a precizat cancelarul, notând că statele membre ale UE sunt ''de acord în principiu asupra necesităţii unei astfel de taxări''.

''Obiectivul este clar: este vorba despre a taxa firmele care obţin venituri colosale online, pentru care nu plătesc practic niciun impozit, cum se întâmplă cu Facebook şi Amazon'', a arătat Kurz.

El a precizat că ministrul de finanţe, Hartwig Loeger, va avea sarcina ''de a elabora detaliile şi punerea în aplicare'' a viitoarei taxe, ''a cărei funcţionare o va prezenta la începutul lui ianuarie''.

Taxa va intra în vigoare în cadrul reformelor fiscale avute în vedere de guvern pentru 2020.

În UE, companiile digitale plătesc în medie 9% impozite, faţă de 23% în cazul altor firme, potrivit comisarului european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit France24, pe lângă taxarea vânzărilor directe, Franţa va cere, de asemenea, companiilor să plătească o taxă asupra veniturilor din publicitate, a site-urilor web şi a revânzării datelor private, a anunţat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire la începutul acestei luni.

Potrivit legislaţiei UE, titularii de tehnologie americană, cum ar fi Google şi Facebook, pot alege să-şi raporteze veniturile în orice stat membru, determinându-i să aleagă ţări cu venituri mici cum ar fi Irlanda, Olanda sau Luxemburg.

Astfel de firme plătesc, în medie, o taxă de nouă procente, comparativ cu 23% pentru alte întreprinderi, potrivit Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă.

Ratele scăzute de impozitare au provocat furie în rândul alegătorilor din multe ţări europene, dar blocul cu 28 de membri este împărţit în ceea ce priveşte modul de abordare a problemei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite