Aurul, pariul câştigător al anului 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia în metalul galben a adus cel mai bun profit în acest an. Aprecierea de 15% a unciei de aur în primele două luni a depăşit randamentele oricăror obligaţiuni recomndate pentru investiţii, titluri de stat, valute sau indici bursieri, atât din economiile dezvoltate cât şi emergente.

Turbulenţele de pe pieţele valutare şi de capital au determinat creşterea apetitului pentru valorile de refugiu. Speculatorii şi-au sporit poziţiile de cumpărare pe termen lung la cel mai înalt nivel din acest an. SPDR Gold Shares, cel mai mare fond deschis de investiţii ale cărui acţiuni sunt legate de cotaţia aurului, a atras 4,5 miliarde de dolari în 2016, cel mai mult dintre toate fondurile deschise listate la bursă.
 
„Aurul este cea mai mare poveste de succes din acest an“, consideră Dan Denbow, managerul unui fond specializat pe aur, cu un capital de 600 de milioane de dolari. „Vara trecută, oamenii spuneau că este o relicvă istorică şi nimeni nu mai era interesat să investească. Acum, a ajuns să atragă tot mai multe achiziţii“, a declarat el pentru Bloomberg.

Creştere record în luna februarie

Cotaţiile  aurului au avansat cu 9,3% în luna februarie, până la 1.220,5 dolari pe uncie, cea mai mare apreciere înregistrată într-un februarie din 1979. De la începutul anului, certifiactele de trezorerie ale SUA au adus un randament de 2,9%, în timp ce indicele bursier global, MSCI, care cuprinde cele mai importante acţiuni, atât din economiile dezvoltate cât şi cele emergente a scăzut cu 6,5%. Yenul, valuta cu cea mai bună performanţă din 2016, s-a apreciat cu 5,5% în faţa dolarului.

Aşa-numitele poziţii lungi (care mizează pe apreciere) pentru tranzacţiile la termen sau opţiuni s-au majorat cu 32%, la 123.666 de contracte în săptămâna încheiată pe 23 februarie, conform datelor comunicate de Comisia pentru Tranzacţii la Termen cu Mărfuri din SUA. Numărul celor care mizează pe scumpirea aurului creşte de opt săptămâni, cea mai lungă perioadă de după 2012.

Deterioarea economiei gobale a crescut îngrijorările că aceasta se va răsfrânge şi asupra economiei SUA, ceea ce face ca plasamentele în aur să fie preferate. În acelaşi timp, tot mai mulţi se îndoiesc că banca centrală a SUA, Fed, va majora dobânzile în ritmul pe care-l anunţase la sfîrşitul anului trecut, din cauză că expansiunea economiei a încetinit sensibil. Aceasta creşte preţul unui lingou de aur, ca valoare de rezervă, în ciuda faptul că nu este purtător de dividende.

Deţinerile la nivel global ale fondurilor specializate în aur au urcat în 2016 la 1.678,7 tone metrice. Iar activele legate de aur ale acestora sunt pe cale să stabilească cea mai mare creştere trimestrială de după 2010.

Nu toţi analiştii mizează însă pe scumpirea aurului

Schimbarea datelor privind economia globală i-a determinat pe mai mulţi analişti să-şi regândească prognozele. Georgette Boele, analist la banca olandeză ABN AMRO Group, şi-a schimbat estimările negative privind cotaţiile pentru sfârşitul anului. Boele şi-a ridicat estimarea la 1.300 de dolari pe uncie, faţă de 900 de dolari, prognoza anterioară. Preţul metalului galben a scăzut cu 10% în 2015, la 1060,20 dolari pe uncie. Ar fi prima scumpire anuală din 2012.

Economistul Barnabas Gan, economist la Oversea-Chinese Banking, despre care Bloomberg spune că anul trecut a estimat cel mai bine evoluţia cotaţiilor la aur, spune că preţul poate atinge 1.400 de dolari pe uncie. Cu condiţia ca aversiunea faţă de risc a investitorilor să se intensifice semnificativ, pe fondul deteriorării economiei SUA.

El spune că în scenariul de bază, aurul s-ar putea ieftini până la 1.000 – 1.150 de dolari, dacă Fed va continua înăsprirea politici monetare.

Sunt şi alţi analişti care nu mizează pe aur. Robin Bhar, analist la Societe Generale îşi păstrează estimarea pentru ultimul triemstru la 955 de dolari pe uncie. Şi Goldman Sachs mizează pentru decembrie pe un preţ al unciei sub 1.000 de dolari. Amândoi îşi bazează prognozele pe creşterea dobânzilor în SUA.

Însă şi ei consideră că dacă tubuleneţeşe de pe pieţele financiare vor continua, investitorii vor căuta refugiul în aur, ceea ce înseamnă scumpirea acestuia.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite