Au venit chinezii: Grupul China National Chemical va prelua producătorul italian de anvelope Pirelli. Aceasta are două fabrici în România

Au venit chinezii: Grupul China National Chemical va prelua producătorul italian de anvelope Pirelli. Aceasta are două fabrici în România

Pirelli deţine o fabrică de anvelope la Slatina, în judeţul Olt, şi una de filtre de motor la Bumbeşti-Jiu, în judeţul Gorj

Producătorul italian de cauciucuri Pirelli va fi preluat de compania chineză de stat China National Chemical, într-o tranzacţie de aproximativ 7,7 miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mari achiziţii realizate de o companie de stat din China în ultimii ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preluarea se va face în mai multe etape. Mai întâi, ChemChina, o divizie a companiei asiatice de stat, va cumpăra o participaţie de 26,2% din Pirelli, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Aceasta este deţinută de către Camfin, un vehicul de investiţii controlat indirect de către Marco Tronchetti Provera, actualul director executiv şi preşedinte al Pirelli.

Astfel, ChemChina va deţine minimum 50,1% din vehiculul de investiţii prin intermediul căruia va controla participaţia de 26,2% la Pirelli. Camfin va reinvesti o parte dintre veniturile rezultate în urma vânzării acţiunilor la Pirelli în noul vehicul.
 
Ulterior, compania din China va lansa o ofertă pentru a prelua restul pachetului de acţiuni, oferind aproximativ 15 euro pe unitate, după cum scrie „Wall Street Journal“.
 
Tranzacţia este cea mai mare achiziţie realizată de o companie chineză în Italia şi va permite Chinei să intre pe piaţa internaţională a cauciucurilor. În schimb, Pirelli, al cincilea producător de cauciucuri la nivel mondial, îşi va dubla volumul producţiei de cauciucuri pentru camioane prin combinarea afacerii sale cu cea a ChemChina.
Noul grup va avea sediul tot la Milano şi va putea fi listat la bursă la patru ani după fuziune, mai scrie WSJ. Marco Trochetti Provera va fi în continuare director general, dar chinezii vor numi preşedintele.
 

Pirelli are două fabrici în România şi a mai vândut una

 
Pirelli a anunţat, în luna decembrie a anului trecut, că a încheiat vânzarea fabricii din Slatina, unde se producea sârmă de oţel, către grupul belgian Bekaert. Aceasta a preluat participaţia de 80% deţinută de Pirelli, restul de 20% din acţiuni fiind în continuare deţinut de producătorul german de anveloope şi componente auto Continental.
Pirelli mai deţine în România o fabrică de anvelope la Slatina şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.
 

Cum se extind chinezii în lume

 
Anterior, cea mai mare achiziţie a unui grup din China în afara graniţelor, după ce gigantul China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) cumpărat în 2012 producătorul canadian de petrol Nexen, pentru 15,1 miliarde de dolari.
 
Potrivit wsj.com, mai multe companii din China au cumpărat pachete minoritare de acţiuni la companiile iconice ale Italiei. Banca Populară a Chinei, banca centrală a statului asiatic, a cumpărat pachete de 2% din gigantul petrolier Eni, dar şi 2% din producătorul auto Fiat Chrysler. De asemenea, State Grid Corp of China, cea mai mare companie de utilităţi din lume, a cumpărat acţiuni la Terna, transportatorul italian de electricitate, dar şi la Snam - transportatorul italian de gaze.
 

Rosneft are deja 50% din Camfin

 
Anul trecut, gigantul petrolier rus Rosneft anunţa că va prelua o participaţie indirectă semnificativă la Pirelli. Rosneft a preluat atunci 50% din participaţia holdingului Camfin.

 

citeste totul despre: