Ungaria s-a răzgândit: ne va susţine candidatura în clubul select al OCDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu al OECD FOTO Facebook/OECD
Sediu al OECD FOTO Facebook/OECD

UPDATE Ungaria a anunţat că va susţine candidatura României la OCDE. România are, pentru a treia oară, şansa să intre în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Cererea ţării noastre de aderare urma să fie analizată, astăzi, după ce atât în 2004, cât şi în 2012, am ratat acest obiectiv.

UPDATE 13.00 Ungaria va sprijini candidatura ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul menţionează că lista candidaţilor nominalizaţi pentru negocieri de aderare ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astăzi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

România are nevoie de consensul tuturor membrilor organizaţiei pentru a fi acceptată în OECD. Într-un comunicat de la începutul acestei luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spunea că „România se află, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OECD şi speră ca atuurile şi argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor”.

OECD cuprinde în prezent 35 de membri, din care 23 sunt state europene, toate fiind state dezvoltate care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Ce criterii trebuie îndeplinite          

Aderarea României la OCDE depinde de mai mulţi factori, primul dintre aceştia fiind procesul de extindere a organizaţiei. Un alt factor este dat de îndeplinirea criteriilor de aderare, precum existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale. De asemenea, trebuie să existe şi consensul politic al membrilor OECD pe marginea candidaturii române, adică susţinerea politică a tuturor membrilor organizaţiei pentru aderarea României.

De ce este importantă pentru România      

Pe lângă apartenenţa la clubul restrâns al economiilor dezvoltate, specialiştii consideră că aderarea ne va fi favorabilă şi în alte moduri. „E un club al prosperităţii. Arată practic trecerea României în altă ligă economică”, a declarat analistul Radu Magdin pentru „Adevărul”. Potrivit lui, ne-am dorit mereu să fim o ţară civilizată, astfel că „aderarea la OECD e o marcare formală a civilizaţiei şi dezvoltării în plan socio-economic”.

Şi pentru Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management, esenţa pentru România, pentru ce va fi de acum încolo, este dacă „intrăm sau nu intrăm acum”. Potrivit lui, aderarea la OECD ar fi un demers extraordinar pentru că ar oferi României accesul la un nou tip de investiţii, cel al fondurilor de pensii din ţările OECD, dacă nu pot investi decât în ţările membre.

Şantaj de la Budapesta

Unul dintre statele care au anunţat că se vor opune aderării României la OECD este Ungaria, deranjată de închiderea liceului teologic din Târgu-Mureş, ca urmare a unei decizii judecătoreşti. Cu toate că e o problemă ce ţine de Guvern şi de Ministerul de Externe (MAE), preşedintele PSD Liviu Dragnea, a anunţat că a găsit o rezolvare la problema Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, care a dus la retragerea sprijinului Ungariei pentru aderarea României la OCDE.

Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei,Viktor Orban. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la OECD Liviu Dragnea preşdinte PSD

„Am vorbit la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi am convenit două lucruri: 1. Noi vom rezolva problema apărută la Liceul Catolic din Târgu Mureş. 2. Ungaria va acorda din nou sprijin României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică“, a anunţat Liviu Dragnea sâmbătă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, fără a preciza, însă, cum va fi rezolvat conflictul care a scos sute de maghiari în stradă la Târgu Mureş.

Cioloş a început demersurile

„În iunie 2016, premierul Dacian Cioloş a facut o vizita oficiala la OCDE - prima vizită a unui prim-ministru român- ;i, cu dosarul pregatit pe masă, a declarat clar în faţa plenului reunit al OCDE că România îşi depune candidatura pentru a deveni membru “, a rememorat Alin Mituţă, fostul şef al Cancelariei lui Dacian Cioloş.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite