Astana găzduieşte Expo 2017: Cum va arăta energia viitorului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biletele pentru vizitarea Expo 2017 sunt deja în vânzare la nivel mondial, iar în Kazahstan se găsesc şi la birourile şi oficiile companiilor de stat, precum Kazpost, Air Astana şi Kazakh Temir Zholy
Biletele pentru vizitarea Expo 2017 sunt deja în vânzare la nivel mondial, iar în Kazahstan se găsesc şi la birourile şi oficiile companiilor de stat, precum Kazpost, Air Astana şi Kazakh Temir Zholy

Ediţia de anul viitor a Expoziţiei Mondiale se va derula la Astana, capitala Kazahstanului, şi va avea ca temă „Energia viitorului“, organizatorii sperând ca astfel să fie prezentate cât mai multe soluţii inovative care să abordeze provocările din transporturi, încălzire, eficienţă energetică, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar şi o dezvoltare sustenabilă a planetei.

Expoziţia va avea loc în perioada 10 iunie – 10 septembrie 2017, interval  în care Kazahstanul va primi delegaţii din peste 100 de ţări, substratul fiind despre întărirea relaţiilor diplomatice şi promovarea comerţului. De altfel, imediat ce Astana a fost aleasă drept gazdă a Expoziţiei Mondiale, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, şi premierul Karim Massimov au trimis invitaţii liderilor din întreaga lumea pentru a-i invita să participe la eveniment. Chiar şi subtitlul acestuia, „Soluţii pentru abordarea celei mai mari provocări a umanităţii“, sugerează implicarea mondială pentru găsirea unor rezolvări pentru problema energetică. Expoziţia va găzdui circa trei mii de activităţi tematice şi show-uri de divertisment.

COMBUSTIBILII FOSILI

Pe de o parte, Kazahstanul este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol şi gaze, statul asiatic extrăgând în medie 1,6 milioane de barili pe zi, cu perspective de majorare a producţiei odată ce progresează lucrările la giganticul zăcământ Kashagan. Pe de altă parte, resursele de combustibili fosili sunt finite şi poluante, iar utilizarea lor pe scară largă produce, pe lângă efectul de seră şi schimbări climatice, şi un impact economic puternic. Mai exact, pe măsură ce consumul creşte, iar cantitatea de resurse disponibile scade atunci preţul materiilor prime urcă şi el. Iar acest lucru a fost vizibil cel mai clar în vara anului 2008, atunci când preţul unui baril de ţiţei a ajuns la 147 de dolari, cel mai mare nivel din istorie. Acum preţul petrolului este la 50 de dolari, dar din cauză că Arabia Saudită şi celelalte state din zona Golfului Persic au „inundat“ piaţa cu petrol pentru a scoate din joc producătorii americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale. Faptul că acum un mare producător dă un semnal pentru trecerea către energie sustenabilă vine după ce în decembrie 2015, la Paris, 200 de state ale lumii au agreat tranziţia către o economie fără combustibili fosili.

LUCRĂRI DE AMENAJARE

Pentru găzduirea expoziţiei, Kazahstanul a demarat mari lucrări edilitare şi de infrastructură, astfel încât până anul viitor trebuie să fie gata 14 pavilioane internaţionale, patru pavilioane tematice, trei pavilioane comerciale, pavilionul naţional al Kazahstanului, dar şi Palatul Energiei şi Sala Congresului. Ulterior, după terminarea expoziţiei, clădirile şi pavilioanele vor fi transformate în spaţii de birouri, iar câteva vor deveni parte integrantă a unui parc de cercetare. În acelaşi timp, spaţiile de parcare şi zonele de servicii se vor transforma în cartiere de locuinţe.

La rândul lor, aceste vaste lucrări de amenajare, precum şi Expoziţia în sine, sunt aşteptate să atragă un influx masiv de turişti. „Astana Times“ scria în luna februarie că autorităţile kazahe se aşteaptă ca evenimentul să atragă peste cinci milioane de turişti, marea majoritate din China, Rusia, Europa şi fostele republici sovietice. Deja autorităţile au demarat o amplă campanie de promovare a evenimentului, existând reclame cu privire la eveniment atât în mass-media locale, cât şi pe Euronews şi BBC.

BILETELE SUNT DEJA ÎN VÂNZARE

Biletele pentru vizitarea Expo 2017 sunt deja în vânzare la nivel mondial, iar în Kazahstan se găsesc şi la birourile şi oficiile companiilor de stat, precum Kazpost, Air Astana şi Kazakh Temir Zholy – compania de căi ferate din statul asiatic. În acest moment, un bilet într-o zi lucrătoare costă 6.000 de tenge, adică echivalentul a circa 18 dolari. Pentru zilele de weekend, biletul costă 8.000 de tenge, adică aproape 24 de dolari. Autorităţile au menţionat, însă, că intrarea este liberă pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial, persoane cu dizabilităţi, orfani şi copii sub şase ani. De asemenea, beneficiază de reduceri pensionarii, mamele cu mulţi copii, elevii şi studenţii.

FĂRĂ VIZĂ

Pe lângă gadgeturi şi inovaţii din domeniul energetic, şi domeniul turismului se prezintă la fel de dinamic pentru Expo 2017. Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), parte a ONU, pregăteşte organizarea în cadrul expoziţiei un eveniment intitulat „Turismul şi energia viitorului“, la care vor fi prezenţi Miniştrii Turismului din peste 150 de ţări. Concomitent, Kazahstanul a anunţat că va ridica unilateral vizele pentru Monaco, Malaysia, Singapore şi alte 35 de state participante în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), majoritatea fiind membre ale Uniunii Europene. „Credem că acest forum ţinut în timpul Expoziţiei va deveni efectiv o platformă pentru promovarea turismului sustenabil în Kazahstan, deoarece Expo-2017 în Astana va fi cel mai mare eveniment internaţional de anul viitor, iar OMT este cea mai mare organizaţie din domeniul turismului“, a declarat Akhmetzhan Yessimov, fost primar al oraşului Almaty şi actual preşedinte al companiei naţionale kazahe care se ocupă de organizarea Expo 2017. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite