Ar putea ajunge preţul petrolului la 300 de dolari? Un analist spune că se poate şi că nu este o îngrijorare pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OCEAN ENDEAVOR platformă petrolieră

Reticenţa actuală a companiilor energetice de a investi în noi capacităţi de producţie înseamnă că, în câţiva ani, nu este „imposibil” ca preţul petrolului să ajungă la 300 de dolari pe baril, spune Pierre Andurand, managerul Andurand Capital Management LLP, potrivit Bloomberg.

Andurand, unul dintre cei mai importanţi manageri ai fondurilor de investiţii din industria petrolului, a precizat duminică într-o serie de tweet-uri că îngrijorarea cu privire la impactul vehiculelor electrice asupra cererii viitoare a însemnat limitarea investiţiilor în proiecte cu lungi perioade de timp.

„Paradoxal, aceste temeri privind faptul că am ajuns la nivelul maxim al cererii ar putea aduce cel mai mare şoc de aprovizionare vreodată”, a scris el. „Dacă preţul petrolului nu creşte suficient de repede, nivelul de 300 de dolari al barilului de petrol în câţiva ani nu este imposibil”, a completat el.

Managerul fondului de investiţii, care conduce Andurand Capital Management LLP, concentrat pe industria petrolului, s-a opus, de asemenea, opiniei convenţionale conform căreia un preţ al petrolului compus din trei cifre va diminua creşterea cererii.

„Nu, petrolul de 100 de dolari nu va ucide economia”, a scris el. „Şi avem nevoie de petrol de +100 de dolari pentru a încuraja suficiente investiţii în afara SUA”, a mai spus Andurand.

Un purtător de cuvânt al lui Andurand a refuzat să comenteze mesajele.

Comentariile sale privind cererea sunt echivalente cu cele ale ministrului petrolului din Arabia Saudită, Khalid Al-Falih, care la începutul acestei luni a sugerat că preţurile ar putea să crească de la nivelul actual de aproape 75 de dolari pe baril, fără a face pagube economice.

„Am văzut preţuri semnificativ mai mari în trecut, de două ori mai mari decât nivelul la care suntem astăzi”, a spus Al-Falih. În 2008, ţiţeiul Brent a crescut la aproape 150 de dolari pe baril, înainte de a se prăbuşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite