Apple contestă în justiţie taxele retroactive de 13 miliarde de dolari impuse de Comisia Europeană

Apple contestă în justiţie taxele retroactive de 13 miliarde de dolari impuse de Comisia Europeană

FOTO EPA-EFE

Apple deschide marţi o acţiune în justiţie împotriva Comisiei Europene, pentru a contesta decizia acesteia de a-i impune plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro în Irlanda, într-un caz de referinţă în campania UE de a combate eludarea taxelor de către companiile multinaţionale, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Producătorul de iPhone-uri urma să trimită o delegaţie formată din şase persoane, în frunte cu directorul financiar Luca Maestri, la o audiere de două zile la Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă curte a UE.

În august 2016, Comisia a decis că în în perioada 1991-2007, Irlanda a luat decizii care au redus în mod artificial obligaţiile fiscale ale Apple pentru o perioadă de peste două decenii, ceea ce a reprezentat ajutoare de stat ilegale.

Comisarul pentru concurenţă Margrethe Vestager s-a referit la o taxă de 0,005% plătită de principala filială a Apple  din irlanda în 2014, ca exemplu de impozit neobişnuit de mic plătit de companie.

Apple ar urma să argumenteze că nu a făcut nmic greşit, deoarece a respectat legislaţia irlandeză şi americană. Compania s-a folosit de argumente similare într-o postare pe blog, după o decizie UE referitoare la taxe de acum doi ani.

Producătorul iPhone va afirma în instanţă cămajoritatea taxelor sunt datorate în Statele Unite pentru că majoritatea valorii produselor sale, între care designul, proiectarea şi dezvoltarea sunt create acolo.

Irlanda, care a acuzat Comisia că îşi depăşeşte atribuţiile şi încalcă suveranitatea naţională, contestă la rândul ei decizia UE.

Regimul fiscal irlandez este o atracţie importantă pentru companiile multinaţionale, unde lucrează circa 10% din forţa de muncă a ţării.

Luxembourgul susţine Irlanda, în timp ce Polonia susţine Comisia.

Vestager a investigat şi facilităţile fiscale acordate de Olanda companiei Starbucks, de Luxembourg companiilor Amazon, Fiat şi Engie, precum şi o schemă fiscală din Marea Britanie destinată multinaţionalelor.

Campania Comisiei Europene de combatere a eludării fiscului a promit o lovitură în februarie, când Curtea Generală i-a respins o decizie împotriva facilităţilor fiscale acordate de Belgia companiilor BP, BASF şi altor peste 30 de companii multinaţionale, apreciind că nu a fost vorba despre un schemă de ajutor de stat.

Cu toate acestea, Comisia a relansat luni acest caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările