Anomalii la 4 dintre cele 7 reactoare nucleare din Belgia. Doar unul funcţionează la capacitatea normală

Anomalii la 4 dintre cele 7 reactoare nucleare din Belgia. Doar unul funcţionează la capacitatea normală

Agenţia federală de control nuclear (AFCN) a catalogat drept „anomalii„ degradările constatate în urmă cu un an la buncăre de beton de la patru din cele şapte reactoare nucleare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia federală de control nuclear (AFCN) precizează într-un comunicat că aceste ”anomalii”, la buncărele Doel 3, Doel 4, Tihange 2 şi Tihange 3, descoperite în octombrie 2017, nu au ”vreun impact asupra populaţiei, muncitorilor şi mediului”, scrie Reuters, citată de news.ro.
 
Scala Ines folosită de autoritatea de reglementare, ”menită să uşureze percepţia importanţei unui eveniment implicând surse de radiaţii ionizante”, are şapte niveluri, de nivelul 1 - ”anomalie”, la nivelul 7 - ”accident major”.
 
Belgia se confruntă cu o posibilă penurie de electricitate - fără precedent -, odată cu apropierea iernii, în contextul în care doar unul dintre cele şapte reactoare nucleare din ţară - toate exploatate de grupul Engie - urmează să fie operaţional la întreaga capacitate în noiembrie.
 
Cu scopul de a face faţă acestei probleme, directoarea generală a gestionarului reţelei, Elia Chris Peeters a anunţat la începutul lunii că Belgia ar putea să importe 1.000 de megawaţi de electricitate din Franţa.
 
Cele şapte reactoare nucleare belgiene produc în mod normal jumătate din necesarul de electricitate al ţării.
 
Engie a anunţat la sfârşitul lui septembrie că operaţiunile de mentenanţă la reactorul nuclear Tihange 1, situat în provincia Liège, urmează să se încheie mai devreme decât s-aprevăzut, la jumătatea lui noiembrie.
 
Electrabel anunţa cu o săptămână mai înainte că oprirea altor două reactoare - Tihange 2 şi Tihange 3 - urmează să fie prelungită cu mai multe luni, cel puţin până în martie 2019, din cauza degradării betonului anumitor clădiri.
 
citeste totul despre: