Angela Merkel: „Iubesc Europa, dar nu vreau să ajungă dependentă de alte părţi ale lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel a făcut un apel la guvernele europene să continue măsurile de austeritate.        PHOTO AFP
Angela Merkel a făcut un apel la guvernele europene să continue măsurile de austeritate.        PHOTO AFP

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat dragostea faţă de Europa, dar a avertizat ca e nevoie de mai multă muncă pentru a rezolva problemele economice cu care se confruntă zona euro.

„În ultimii doi-trei ani. în Europa s-au realizat multe lucruri, însă încă mai avem multe de îndeplinit. Drumul pe care îl urmăm este cel bun, chiar dacă pentru mulţi reprezintă o mare provocare“, le-a declarat Merkel jurnaliştilor din Berlin.

Ea a adăugat că erorile conceptuale privind zona euro încă trebuie reglementate, subliniind că în 1989 Comisia Europeană prezidată atunci de Jacques Delors a cerut mai multă coordonare economică şi o supraveghere a regulilor ce sprijină uniunea monetară.

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord să găsească o nouă metodă ce are ca scop îmbunătăţirea coordonării economice: contracte între guverne şi Comisia UE, prin care să se angajeze la reforme ce vor spori competitivitatea, urmând ca ele să fie recompensate cu fonduri.

Supravegherea bancară, la care se adaugă accesul direct al băncilor la fondurile de ajutor acordate statelor din zona euro, va fi pe deplin funcţională până în martie 2014.

Întrebată dacă Europa reprezintă mai degrabă o chestiune strict profesională, fără însemnătate personală, aşa cum a fost pentru personalităţi istorice precum Konrad Adenauer sau Helmut Kohl, Merkel a spus că „dragostea pentru Europa nu e ceva ce-i lipseşte“, scrie Euobserver.

„Eu am o personalitate completă, am nevoie de inimă pentru a gândi lucrurile. Inima şi mintea aparţin una celeilalte. Toţi au propriile idei referitoare la cum noi, politicienii, ne ocupăm de problemele cu care se confruntă Europa, dar pentru mine aceasta reprezintă o prioritate care mă preocupă de la reunificarea Germaniei. Acelaşi lucru e valabil şi pentru Grecia“, a adăugat ea.

Merkel a declarat că din februarie 2010, de când Grecia a devenit primul membru al zonei euro care a cerut un împrumut de salvare, a fost extrem de preocupată. „Pot spune că nu m-am gândit atât de mult la Grecia niciodată în viaţa mea. Iar acest lucru ar fi imposibil fără o puternică implicare interioară“, a precizat cancelarul german.

„Europa este atât de legată, încât Grecia, Spania, Portugalia şi Germania nu pot fi ţinute separat, ne aflăm cu toţii în aceeaşi barcă. Sunt dedicată total pentru că vreau ca Europa să se bucure de success, mai ales când vorbim de globalizare“, a subliniat Merkel.

Ea a evidenţiat realităţile pe care consideră că mulţi oameni le-au uitat: Europa reprezintă 7% din populaţia lumii, 25% din Produsul Intern Brut şi aproximativ 50% din totalul cheltuielilor sociale la nivel global.

„Dacă în 1980 noi eram cei care decideau pentru întreaga lume, nu înseamnă că şi în 2030 se va întâmpla la fel. Trebuie să lucrăm pentru o asemenea realizare. Şi dacă într-o zi Europa va ajunge atât de îndatorată încât nimeni nu va mai avea încredere în noi pentru a ne ajuta, ne vom regăsi într-o situaţie foarte dificilă. Şi nu-mi doresc să depindem de celelalte părţi ale lumii, ci să ne facem singuri viitorul“, a îndemnat ea.

Prin urmare, Angela Merkel a făcut un apel la guvernele europene să continue măsurile de austeritate.


 


 


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite