Angela Merkel: Germania trebuie să fie liderul ţărilor din zona euro, iar ţinta este creşterea economică

Angela Merkel: Germania trebuie să fie liderul ţărilor din zona euro, iar ţinta este creşterea economică

Angela Merkel, cancelarul Germaniei.  FOTO: Reuters

Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sfârşitul săptămânii că ţările membre ale zonei euro trebuie să urmeze conducerea Germaniei pentru a reduce bugetele naţionale şi pentru a reforma pieţele forţei de muncă, astfel încât să obţină din nou creşterea economiei. Oficialul german depune eforturi să împiedice o posibilă accentuare a crizei, pregătindu-se pentru alegerile din Germania, programate în septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Merkel a lăudat eforturile Germaniei de a menţine stabilă economia ţării în perioada de criză şi a adăugat că cele 17 ţări din blocul euro trebuie să continue aplicarea unor metode de disciplinare bugetară şi să îmbunătăţească competitivitatea, informează agenţia de ştiri Bloomberg.

Astfel, vor fi recreate condiţiile favorabile unei creşteri economice, potrivit canelarului.

Între timp, liderii ţărilor comunitare întâmpină mari dificultăţi în ceea ce priveşte recesiunea prelungită şi rata ridicată a şomajului.

„Este mai ales interesul Germaniei să facă orice este nevoie pentru a ajuta la implementarea reformelor structurale şi a disciplinelor bugetare în alte ţări”, a continuat Merkel, în cadrul discursului ei săptămânal.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat recent că recesiunea de trei ani din zona euro s-a încheiat, iar priorităţile liderilor din zona euro ar trebui să fie creşterea economică şi reducerea ratei şomajului, au notat jurnaliştii Bloomberg.

„Europa a devenit mai puternică, însă trebuie să se concentreze acum pe creştere”, a declarat Hollande pe 8 iunie, în timpul unui discurs ţinut la Tokio.

Totuşi, optimismul transmis de şeful statului francez este umbrit de ameninţarea creşterii numărului de tineri europeni fără slujbă, la care se adaugă situaţia din Grecia, unde există riscul unei deprecieri a datoriilor.

Aceste probleme ar putea accentua starea generală de nelinişte, în timp ce liderii europeni se pregătesc pentru summitul de la sfârşitul lunii iunie. Totodată, Merkel resimte presiunea tot mai mare a viitoarelor alegeri legislative din Germania, unde va candida pentru cel de-al treilea mandat de cancelar.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările