Angajatorii britanici, loviţi de cea mai mare criză de personal din 1997. Brexitul şi pandemia au alungat lucrătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Angajatorii din Marea Britanie se luptă cu cea mai gravă criză de personal de la sfârşitul anilor '90, în contextul redeschiderii rapide a economiei după lockdown-ul anti-Covid şi a scăderii masive a numărului de muncitori din afara ţării din cauza Brexit, transmite The Guardian.

Potrivit sursei citate, trăgând un semnal de alarmă cu privire la riscurile pentru redresarea economică, Confederaţia pentru Recrutare şi Ocuparea Forţei de Muncă (REC) şi firma de contabilitate KPMG au declarat că numărul lucrătorilor disponibili a scăzut în iunie la cel mai rapid ritm din 1997.

Firmele de recrutare raportează provocări de angajare în mai multe sectoare ale economiei, conduse de deficienţe în domenii precum transportul şi logistica, ospitalitatea, producţia şi construcţiile.

Pe lângă problemele legate de recrutarea de bucătari, portari de bucătărie, personal de curăţenie şi personal de deposit,e înregistrate în lunile anterioare, evaluarea a indicat faptul că problemele pentru angajatori se răspândeau în sectoare de obicei mai bine plătite, cum ar fi finanţele, IT, contabilitatea şi ingineria.

„Avem nevoie de acţiuni din partea întreprinderilor şi a guvernului pentru recalificarea şi perfecţionarea lucrătorilor potenţiali, acum mai mult ca oricând, întrucât decalajul în creştere a competenţelor din forţa de muncă are potenţialul de a încetini redresarea economică a Regatului Unit”, a declarat Claire Warnes, director pentru educaţie, calificare şi productivitate la KPMG UK.

Graba de redeschidere după restricţiile pandemice a dus la blocaje. Angajatorii întâmpină complicaţii suplimentare, deoarece mai puţini lucrători din UE călătoresc în Marea Britanie din cauza controalelor la frontiere provocate de pandemia de Covid-19 şi a regulilor guvernamentale de imigrare post-Brexit.

Potrivit sondajului REC şi KPMG din peste 400 de firme de recrutare, o creştere accentuată a cererii de angajare a dus la scăderea fără precedent a disponibilităţii candidaţilor în iunie. Recrutorii au remarcat că angajarea sporită, Brexit-ul, incertitudinea legată de pandemie şi schema de rezolvare au cântărit asupra numărului de solicitanţi de locuri de muncă disponibile.

Cifrele oficiale arată că aproximativ 1,5 milioane de muncitori sunt încă afectaţi  de restricţii pandemice care limitează în continuare o revenire completă la locul de muncă.

Deficitul de mână de lucru cu care se confruntă fermierii şi procesatorii începe să afecteze şi producţia de carne. British Meat Processors Association susţine că sectorul analizează închiderea unor linii de producţie locale şi cumpărarea de peste hotare. Companiile au redus deja producţia din cauza lipsei de personal care să se ocupe de procesare şi a şoferilor care să efectueze livrările.

Producţia de carne de pui a scăzut deja cu 10% în ultimele săptămâni, susţine British Poultry Council. Acest organism a făcut deja un apel către miniştrii de la Londra să vină în ajutorul industriei, în interiorul căreia 60% din angajaţi sunt cetăţeni din UE, pentru a-i permite să poată să recruteze mai mulţi oameni din afara Marii Britanii.

„Guvernul trebuie să facă din producţia alimentară un caz special care să fie tratat ca o problemă de securitate naţională. Pierderea controlului asupra modului în care ne hrănim ca ţară ar submina producătorii britanici de alimente" susţine directorul general de la British Poultry Council.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite