ANALIZĂ Prin Turkish Stream, Gazprom dă un ultimatum Europei. Începe un nou şantaj al gazelor naturale din partea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom a trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care anunţă că va sista total livrările de gaze naturale prin Ucraina odată ce va termina de construit noul gazoduct prin Turcia, gigantul rus avertizând Europa că are la dispoziţie doar câţiva ani să construiască noi conducte, interconectori şi huburi de gaze pentru a evita probleme în alimentare.

Prin această tactică, Gazprom încearcă să forţeze o relaxare a sancţiunilor, dar şi să crească dependenţa Turciei faţă de gazele ruseşti pentru a forţa apoi eliminarea proiectelor de a aduce gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, potrivit unei analize a Jamestown Foundation.

„Uniunea Europeană are, cel mult, câţiva ani“, anunţa, în scrisoare Alexei Miller, directorul general al Gazprom. „Pentru a atinge acest termen-limită, lucrul la un nou sistem de conducte din Uniunea Europeană trebuie să înceapă imediat“, mai spune Miller în epistolă.

Avertizarea lui Miller este motivată de câteva ţeluri ale Kremlinului, scriu analiştii. În primul rând, ţinta este uşurarea sau eliminarea sancţiunilor plasate de Uniunea Europeană asupra Rusiei. Astfel, Rusia intenţionează să exploateze diviziunile din interiorul UE.

În al doilea rând, sunt şantajate statele din Balcani, care depind de alimentarea prin Ucraina. Acestea sunt România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, dar şi fostele state din spaţiul iugoslav. Pe româneşte, state precum Ungaria, Serbia sau Bulgaria, care importă peste 90% din gaze de la Gazprom, se vor trezi, dintr-o dată fără alimentare alternativă şi ar putea pune presiune pe UE. Acelaşi gen de situaţie şi în Slovacia, ţară prin care se continuă gazoductele ce traversează Ucraina. Slovacia are posibilitatea importului din Occident, dar cantităţile sunt limitate.

În al treilea rând, Moscova vrea să distrugă orice speranţă ca Ucraina să fie cu adevărat independentă, prin forţarea acesteia într-o dependenţă economică şi strategică de gazul rusesc.

În al patrulea rând, Rusia vrea să prevină alte state din fostul bloc sovietic să adere la Uniunea Europeană.Aici este vorba în primul rând de Republica Moldova, dar şi Georgia şi Azerbaidjan.

Al cincilea motiv ar fi că vrea să stabilească o dependenţă a Turciei de Rusia drept furnizorul principal, dacă nu chiar exclusiv. Potrivit Jamestown Foundation, decizia Moscovei de a abandona South Stream, din luna decembrie 2014, şi direcţionarea conductei către Turcia va face acest stat şi mai dependent de gazele din Rusia. În acest moment, Turcia importă 70% din consumul său de gaze de la Gazprom.

În fine, la punctul al şaselea, analiştii arată că, printr-o dependenţă mai mare a Turciei de gazul rusesc, Moscova speră să elimine proiectele concurente care prevăd aducerea de gaze din regiunea Mării Caspice către Europa. Este vorba în special aici de Coridorul Sudic, prin care ar trebui să curgă gaze din Azerbaidjan către Grecia şi Italia. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie realizate două gazoducte: TANAP – care traversează Anatolia şi TAP – care transportă „aurul albastru“ mai departe în UE. Dacă Turcia devine excesiv de dependentă de Rusia, atunci Gazprom ar putea exploata această dependenţă pentru a pune presiune pe blocarea Coridorului Sudic. Prin TAP ar trebui să curgă gazul care era, anterior, destinat gazoductului Nabucco.

Astfel, Rusia vrea să marginalizeze Azerbaidjanul şi să restricţioneze accesul acestui stat la noi clienţi şi abilitatea sa de a se apropia de Europa. SOCAR – gigantul petrolier de stat din Azerbaidjan – a cumpărat active în Grecia şi a realizat parteneriate cu mai multe companii energetice.

„Turkish Stream“ a apărut după ce Rusia a decis că nu va mai realiza South Stream. Moscova a abandonat acest proiect după ce Uniunea Europeană s-a opus realizării sale, menţionând că încalcă legislaţia comunitară, mai exact separarea producătorilor de furnizori şi transportatori.

Gazprom a anunţat un acord cu societatea turcă de stat TPAO pentru realizarea unui gazoduct pe sub Marea Neagră. Acesta va fi capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz. În acest fel, Gazprom va putea folosi o parte din investiţiile făcute deja pentru South Stream. Potrivit lui Miller, aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către ţările din Balcani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite