ANALIZĂ Aurul, în creştere la început de 2018, rămâne o zonă preferată de investitori

ANALIZĂ Aurul, în creştere la început
de 2018, rămâne o zonă preferată de investitori

Aurul a petrecut ultima săptămână consolidând câştigurile mari înregistrate în a doua jumătate a lunii decembrie. Potenţialul impact negativ al randamentelor obligaţiunilor SUA în creştere şi al faptului că China încearcă să orchestreze un dolar mai puternic a fost până acum amortizat de un yen mai puternic pe baza speculaţiei că Banca Japoniei ar putea să înăsprească în curând politica, arată o analiză realizat de Saxo Bank.

Ştiri pe aceeaşi temă

Randamentul obligaţiunilor de trezorerie pe 10 ani din SUA a ajuns ieri la 2,55%, cel mai înalt nivel din martie. Un volum mare de obligaţiuni din SUA, Marea Britanie, Japonia şi Germania a ajuns pe piaţă într-un moment în care sunt din ce în ce mai multe îngrijorări cu privire la faptul că tendinţa optimistă de pe piaţa de obligaţiuni, care durează de peste 25 de ani, ar putea lua sfârşit. Totuşi, în general, randamentele reale, un factor determinant important pentru aur, rămân în limitele intervalului, randamentele nominale SUA în creştere fiind compensate de creşterea aşteptărilor de inflaţie.

Yenul japonez, un alt factor determinant important pentru aur, a reuşit să crească în ciuda apariţiei unor poziţii short faţă de alte valute importante. Decizia Băncii Japoniei de marţi de a-şi ajusta achiziţiile regulate de obligaţiuni pe perioade lungi a ajutat la declanşarea speculaţiei că acesta ar putea fi un prim semn al unei treceri la normalizarea politicii de către Banca Japoniei. Yenul a fost şi rămâne, în rândul contractelor futures pentru valutele importante, cea care are cele mai multe poziţii short, conform datelor săptămânale de la US CFTC. De unde rezultă riscul unei redresări bruşte dacă speculaţiile de înăsprire se înteţesc.

În săptămâna de până în 2 ianuarie, fondurile speculative au restabilit 60% din suma record pe care au vândut-o în primele două săptămâni din decembrie, înainte de anunţurile cu privire la creşterea dobânzii şi reforma fiscală. Sentimentul optimist tot mai puternic cu privire la aur - date fiind aşteptările mai mari de inflaţie şi riscul unei corecţii ce ar putea afecta obligaţiunile şi acţiunile - va continua, cel mai probabil, să atragă noi acţiuni de cumpărare din partea investitorilor şi a fondurilor ce caută protecţie împotriva evenimentelor extreme.

Saxo Bank menţine o perspectivă optimistă pentru aur în aceste momente de început de 2018. După o redresare de 90 de dolari de la minimul din 12 decembrie, o corecţie şi o respingere ulterioară în negativ este, probabil, ceea ce e nevoie pe piaţă pentru a crea încrederea necesară pentru a împinge preţul mai sus. Pe termen scurt, o corecţie sub 1300 dolari/uncie, dar nu mai jos de 1292 dolari /uncie, ar fi văzută ca o corecţie slabă din cadrul unei evoluţii pozitive puternice. O scădere improbabilă sub 1270 dolari /uncie ar fi necesară pentru a perturba noua creştere a aurului.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: