Amsterdam cumpără datoriile tinerilor, pentru a-i ajuta să o ia de la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
i amsterdam foto 123rf

Oraşul Amsterdam se oferă să anuleze anumite datorii ale tinerilor, pentru a-i ajuta să „o ia de la capăt”, scrie The Guardian.

Creşterea îndatorării printre tinerii olandezi – un trend observat de asemenea în toată Europa – se presupune că stă în calea acestora către piaţa muncii sau completarea studiilor superioare.

Oraşul Amsterdam a venit aşadar cu un proiect pilot prin care o bancă municipală va negocia cu creditorii pentru a cumpăra datoriile tinerilor. Aceia care vor beneficia de schemă vor primi un împrumut pe care îl vor rambursa în funcţie de puterile lor.

Creditorii vor primi un stimulent de 750 de euro pentru a transfera datoria către banca municipală. Tinerii vor beneficia de o datorie anulată mai mare dacă vor participa la traininguri sau programe educaţionale.

„Datoriile cauzează mare stres, iar în cazul tinerilor datoriile de obicei le determină viitorul. Majoritatea acestor tineri au început viaţa îndatoraţi şi, datorită ghinionului sau ignoranţei, s-au regăsit într-o situaţie din care nu au mai putut ieşi fără ajutor. De aceea noi îi vom ajuta acum, pentru ca ei să o ia de la capăt”, a declarat viceprimarul din Amsterdam, Marjolein Moorman.

Proiectul privind transferul datoriei va demara în februarie. Fiecare persoană participantă la schemă va primi un „antrenor” cu care va pregăti un „plan de orientare”. Oraşul consideră că, de multe ori, tinerilor cu venituri instabile le este aproape imposibil să îşi restructureze finanţele şi să facă rambursările necesare.

Mai mult de o treime (34%) dintre locuitorii din Amsterdam cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani au datorii, potrivit cifrelor oficiale. Datoria medie a studenţilor din Olanda a crescut de la 12.400 euro în 2015 la 13.700 euro în 2019. Numărul persoanelor cu datorii studenţeşti a crescut de asemenea, cu 388.000, ajungând la 1,4 milioane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite