Ambiţiile nucleare ale lui Kim Jong-un riscă să împingă China în recesiune economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un, liderul nord-corean, a primit cadou de ziua lui o bombă cu hidrogen
Kim Jong-un, liderul nord-corean, a primit cadou de ziua lui o bombă cu hidrogen

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri dimineaţă primul test „reuşit" de bombă „miniaturizată" cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear,  a anunţat miercuri televiziunea de la Phenian.

Testul nuclear, efectuat înaintea zilei de naştere a liderului Kim Jong-un de la sfârşitul săptămânii, este al patrulea în această ţară izolată, aflată sub regimul sancţiunilor ONU pentru programele ei nuclear şi de rachete balistice.

China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat „în mod ferm'' faţă de efectuarea de către Phenian a unui nou test nuclear, subliniind că el a fost întreprins „în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale''. Beijingul are tot dreptul să fie iritat pe Kim Jong-un, aventurismul politicii acestuia prejudiciind economia chineză care se află în pragul unui crize de proporţii. Amplificarea riscurilor regionale nu face decât să-I sperie pe investitori care fug de pe pieţele emergente.

Kim Jong Un îşi aniversează vineri cea de a 33-a zi de naştere, ceea ce ar explica detonarea bombei ca un dar făcut în avans „marelui lider”. Cultul personalităţii a fost introdus de bunicul actualului conducător, Kim Il Sung, fondatorul dinastiei comuniste de la Phenian.

De asemenea, această sfidare la adresa Occidentului trebuie privită şi din perspectiva organizării mult aşteptatului congres al Partidului Muncitorilor, al şaptelea din istorie şi primul în ultimii 36 de ani.

Un profesor specializat în istoria Coreii de Nord de la Universitatea Waseda din Tokia spune că „Kim Jong Un are nevoie de rezultate spectaculoase în pregătirea congresului partidului în Mai. Tatăl său nu a avut o bombă cu hidrogen, pe care a testat-o fiul său acum. Este o foarte mare realizare pentru el”.

Testul nuclear nu face decât să crească tensiunile dintr-o regiune care se află sub ameninţarea unei aterizări dure a economiei chineze, ceea ce ar declanşa o recesiune de mare amploare.

„Nu mă aşteptam ca 2016 să fie altceva decât un roller-coster, dar nici să înceapă aşa de repede”, a spus Michael Every, şeful diviziei de carcetare al pieţelor financiare Asia-Pacific al Rabobank. De parcă indicatorii slabi ai economiei chineze şi deprecierea yuanului care loveşte în concurenţii exportatorilor chinezi nu era ştiri destul de rele, avem şi explozia unei bombe cu hidrogen în Coreea de Nord. Mă întreb cât de rău mai poate evolua situaţia.”

China, afectată de dizidenţa Coreii de Nord

Piaţa de capital din China şi-a mai revenit după începutul dezastruos din primele zile ale anului. Comisia de supraveghere a burselor a anunţat că interdicţia impusă marilor acţionari de a-şi vinde pachetele de acţiuni deţinute, şi care expira la sfârşitul acestei săptămâni va fi prelungită, relatează Bloomberg. Cei care deţin peste 5% din acţiunile unei companii vor putea să-şi vândă acţiunile în tranzacţii private şi nu pe bursă, ceea ce va evita şocurile bursiere, a comunicat comisia de supraveghere.

Majoritatea pieţelor asiatice au închis în pierdere, pe fondul aversiunii investitorilor faţă de amplificarea riscurilor din această regiune. În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut 1%, în Coreea de Sud piţa de capital a pierdut 0,3% iar în Hong Kong deprecierea a fost de 1%.

Singura creştere s-a consemnat în China, unde Indicele Compozit Shanghai a crescut cu 2,3% după ce se contractase cu 6,9%, luni şi 0,3%, marţi. De menţionat că ieri, statul a cumpărat acţiuni prin fondurile de investiţii pe care le deţine, în valoare de 20 de miliarde de dolari, pentru a opri cădererea bursei.

Investitorii se întorc la aur

Preţul petrolului a scăzut, după ce fusese susţinut de întreruperea relaţiilor diplomatice şi economice dintre Arabia Saudită şi Iran. La New York, ţiţeiul era cotat la 35,44 dolari pe baril, cu 53 de cenţi mai puţin ca sesiunea trecută, în timp ce la Londra cotaţia a fost de 35,69 dolari.

Investitorii s-au orientat spre valorile de refugiu, în primul rând aurul. Imediat după anunţul testului nuclear efectuat de Coreea de Nord, uncia s-a schmpit cu 0,5% la 1.083,2 dolari. Tendinţa începută odată cu prăbuşirea burselor chineze pe 4 ianuarie, este cea mai puternică din octombrie 2014.

Scumpirea aurului este susţintă de datele nesatisfăcătoare referitoare la economia Chinei care încetineşte tot mai mult. Tot mai mulţi analişti merg mai departe, considerând că cea de a doua econimie a lumii se află în pericol de o aterizare dură, după ce se va sparge bula creditelor.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite