Amazon nu a plătit impozit pe profit în Europa, în ciuda încasărilor uriaşe pe care le-a înregistrat în pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Vânzările Amazon în Europa au crescut de la 32 de miliarde de euro, în 2019, la 44 de miliarde, în 2020, însă societatea nu a plătit niciun impozit pe profit, transmite The Guardian.

Conform sursei citate, în ciuda creşterii vânzărilor ca urmare a pandemiei, unitatea din Luxemburg a Amazon, prin care gigantul american îşi canalizează toate vânzările din Europa, a raportat o pierdere de 1,2 miliarde de dolari şi astfel nu a plătit impozite.

Mai mult, firma a primit o deducere de 56 de milioane de euro pe care o poate folosi pentru a scădea taxele atunci când chiar va raporta profituri. De altfel, societatea are acumulate până acum deduceri de 2,7 miliarde de euro pe care le va putea folosi în viitor pentru a-şi scădea impozitele, transmite Libertatea.ro

Sursa citată menţionează că, potrivit raportărilor din Statele Unite ale Amazon,  vânzările din Marea Britanie au urcat, anul trecut, la un record de 26,5 miliarde de dolari, pe măsură ce oamenii au comandat tot mai mult online din cauza pandemiei, în vreme ce magazinele tradiţionale au fost închise în majoritatea timpului, din cauza restricţiilor. 

Margaret Hodge, o parlamentară britanică din partea Partidului Laburist, a acuzat Amazon că „îşi continuă campania de evitare a plăţii taxelor‟.

„Veniturile Amazon au crescut în pandemie, în vreme ce magazinele noastre tradiţionale se chinuie, şi cu toate astea continuă să îşi mute profiturile către paradisuri fiscale precum Luxemburg pentru a evita plata corectă a taxelor. Dar aceste companii digitale mari toate se bazează pe serviciile noastre publice, infrastructura noastră şi pe forţa noastră de muncă educată şi sănătoasă. Dar, spre deosebire de micile afaceri şi de contribuabilii noştri muncitori, giganţii tehnologiei eşuează în a plăti corect către vistieria comună pentru binele comun‟, a spus aceasta.

În 2019, Amazon a plătit taxe în valoare de 293 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, echivalentul a 338 de milioane de euro, la vânzări de 17,5 miliarde de dolari (14,5 miliarde de euro). 

Un purtător de cuvânt al Amazon a spus că societatea plăteşte taxe în toate ţările unde activează. „Impozitele pe corporaţie sunt bazate pe profituri, nu pe venituri, iar profiturile noastre au rămas mici având în vedere investiţiile noastre masive şi faptul că retailul este o afacere foarte competitivă, cu marje mici.”, transmite acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite