Aliaţii SUA reacţionează faţă de tarifele anunţate de Washington pentru oţel şi aluminiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trump

Canada şi Mexic au reacţionat joi, după ce Washingtonul a impus tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu, în timp ce Uniunea Europeană a pregătit propriul răspuns, realimentând temerile investitorilor legate de declanşarea unui război comercial, transmite Reuters.

Ministerul german al Economiei a declarat vineri că Uniunea Europeană şi-ar putea coordona răspunsul împreună cu Canada şi Mexic.

Măsurile, anunţate pentru prima oară de preşedintele american Donald Trump în luna martie, au fost criticate de parlamentari republicani şi de principalul grup de lobby de afaceri din SUA şi au tensionat pieţele financiare.

Indicele Dow Jones a scăzut joi cu 1%, iar S&P 500 cu 0,69% Acşiunile Boeing au coborât cu 1,7%, iar cele ale Caterpillar cu 2,3%. Acţiunile europene au deschis însă în creştere.

Tarifele de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu au intrat în vigoare la 04:00 GMT.

”Suntem interesaţi să continuăm negocierile, cu Canada şi Mexic pe de o parte şi cu Comisia Europeană pe de altă parte, pentru că sunt şi alte probleme care trebuie rezolvate”, a declarat secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross.

Canada şi Mexic, care negociază cu SUA modernizarea pactului NAFTA, au reacţionat rapid, iar ministerul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat că UE ar putea colabora cu cele două state în această problemă.

”Dorim pieţe deschise, pieţe libere, dar trebuie să convingem administraţia americană”, a afirmat Altmaier la televiziunea germană.

”Am încercat să o facem prin negocieri şi o vom face acum printr-o poziţie comună şi formulând un răspuns european comun, posibil prin colaborarea strânsă cu Mexic şi Canada”, a spus el, adăugând că speră că acest lucru îl va face pe Trump să îşi modifice poziţia.

Canada, cel mai mare furnizor de oţel al Statelor Unite, va impune tarife pe importuri din SUA în valoare de 16,6 miliarde de dolari canadieni, pe produse ca whiskey, juise de portocale şi aluminiu, a declarat ministrul de Externe Chrystia Freeland.

”Administraţia americană a luat astăzi o decizie pe care o deplângem şi care, în mod evident, va duce la măsuri de reacţie, aşa cum trebuie”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

Joi seara, Trump a emis un comunicat referitor la negocierile pentru pactul NAFTA, în care a afirmat că zilele în care s-a profitat de Statele Unite în domeniul comerţului s-au încheiat.

”Statele Unite vor accepta un acord corect sau nu va fi niciun acord”, a spus Trump.

Mexicul a anunţat măsuri echivalente pentru o gamă largă de produse americane agricole ţi industriale.

Măsurile, care includ pulpe de porc, mere, struguri şi brânză, precum şi oţel şi alte produse, vor fi în  bigoare până când guvernul amercan va elimina tarifele, a anunţat Ministerul mexican al Economiei.

Subindicele pentru alimente ambalate şi produse din carne al S&P 500 a scăzut cu 2%, în timp ce acţiunile producătorului de carne Tyson Foods au coborât cu 3,9%, titlurile Campbell Soup cu 2,6%, iar cele ale producătorului de condimente McCormick cu 2,9%.

Peso-ul mexican s-a depreciat cu circa 1% şi a atins cel mai redus nivel faţă de dolar din  ultimele 15 luni, iar dolarul canadian a scăzut cu aproximativ 0,6%.

UE a avertizat că va taxa supliemtnar motocicletele Harley Davidson şi bourbonul, măsuri adresate bazei politice a parlamentarilor republicani,

Acţiunile Harley-Davidson au scăzut cu 2,2%, iar cele ale Brown-Forman, producătorul Early Times şi alte mărci de bourbon, cu 2,1%.

Statele membre al UE au susţinut planul Comisiei Europene de a aplica taxe pe importuri din SUA de 2,8 miliarde de euro (3,4 miliarde dolari), dacă Washingtonul nu va mai acorda UE derogări de la tarifele pe oţel şi aluminiu,

”Depinde de autorităţile americane dacă vor să intre într-un conflict comercial cu cel mai mare mare partener al lor, Europa”, a spus ministrul de Finanţe al Franţei, Bruno Le Maire, după ce s-a întâlnit joi cu Ross.

Preşedintele Camerei pentru Comerţ a SUA, Tom Donohue, a avertizat într-o scrisoare adresată board-ului instituţiei că actualele politici comerciale pot pune în pericol progresele economice şi pot provoca pierderea a peste 2 miloane de locuri de muncă, majoritatea în state care au votat pentru Trump şi candidaţi republicani.

Administraţia americană a lansat  săptămâna trecută şi o investigaţie referitoare la importurile de automobile şi camioane, utilizând aceeaşi lege care a fost aplicată pentru reducerea importurilor de oţel şi aluminiu.

În privinţa Chinei, Ross pleacă vineri la Beijing, unde va încerca să obţină acorduri ferme în vederea creşterii exporturilor americane pe piaţa chineză, în încercarea de a reduce deficitul comercial al SUA în relaţia cu China, de 375 de miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite