Airbus pierde cea mai importantă comandă din istoria sa

Airbus pierde cea mai importantă comandă din istoria sa

A350-900 FOTO Airbus

Compania europeană Airbus Group a pierdut cea mai mare comandă din istoria sa, după ce firma aeriană Emirates a renunţat la o comandă de 50 de aeronave, în valoare de peste 16 miliarde de euro, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comanda iniţială a operatorului Emirates, iniţiată în 2007, se referea la 50 de avioane A350-900 şi 20 de aparate A350-1000. Avioanele urmau să fie livrate până în 2019, însă compania cu sediul în Dubai a decis să rezilieze comanda în favoarea unor aparate Boieng 777x, de producţie americană.

Compania Airbus Group a precizat de curând că livrările anulate de operatorul Emirates nu vor afecta în mod puternic cifra de afaceri.

„Suntem convinşi că următoarele comenzi, care vor veni în lunile viitoare, vor compensa această anulare”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei europene.

Din punct de vedere al traficului internaţional, Emirates este cel mai mare operator aerian din lume. Anul trecut, compania şi-a suplimentat comenzile cu 50 de aparate A380.

Hotărârea operatorului Emirates de a sista livrările vine cu doar câteva luni înainte ca aeronavele de tip A350 să intre în serviciul comercial.

O posibilă motivaţie a acestui gest a venit din partea directorului general al firmei Martin Consulting din Dubai, care a afirmat că A350 este o aeronavă bună, de ultima oră, însă programul de livrare nu corespunde cu modul şi capacitatea de dezvoltare a Emirates.

De asemenea, decizia a afectat şi compania Rolls Royce, principalul furnizor al motoarelor pentru avioane, ale cărei acţiuni au scăzut cu pâna 3 la sută. Totodată, şi acţiunile Airbus au cunoscut o scădere de aproximativ 4 procente.

Aeronavele A350-900 au capacitatea de a transporta 315 pasageri, iar versiunea A1000 circa 370 de oameni.

Analistul din domeniul aerospaţial Sash Tusa, de la Edison Investment, consideră că decizia companiei Emirates de a nu mai cumpăra avioane Airbus este o lovitură puternică dată firmei europene. „Această hotărâre arată că cel mai puternic operator aerian creditează, chiar şi indirect, noul Boeing 777x”, a precizat Sash Tusa, pentru sursa citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: