AFP: G7 condamnă decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Miniştrii agriculturii din G7 consideră că o astfel de mişcare va agrava criza de pe piaţa mondială a cerealelor.

Miniştrii Agriculturii din ţările Grupului celor şapte (G7) au condamnat decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu, a transmis sâmbătă Agenţia France-Presse (AFP). În opinia lor, un astfel de pas nu va face decât să agraveze criza de pe piaţa mondială a cerealelor.

„Dacă toată lumea începe să impună astfel de restricţii asupra exporturilor sau chiar să închidă pieţele, acest lucru nu va face decât să agraveze criza, precum şi să dăuneze Indiei şi producătorilor săi agricoli. Facem apel la India să îşi asume responsabilitatea ca membru al G20", a spus ministrul german al Alimentaţie şi Agriculturii, Cem Ozdemir.

Direcţia Generală de Comerţ Exterior a Ministerului Comerţului şi Industriei din India a anunţat sâmbătă că a impus o interdicţie asupra exporturilor de grâu. „Această decizie a fost luată ca parte a măsurilor de control a creşterii preţurilor interne <...>, având în vedere creşterea bruscă a preţurilor mondiale la grâu cauzată de mulţi factori”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Autortăţile indene au autorizat totuşi transporturile de cereale, pentru care au fost emise acreditive irevocabile până la 13 mai. O altă excepţie este exportul de grâu cu acceptul guvernului indian pentru a satisface nevoile altor ţări, la cererea autorităţilor lor.

În martie, India şi-a anunţat intenţia de a lua măsuri în viitorul apropiat pentru a deveni principalul exportator mondial de grâu. Cu toate acestea, din mai multe motive, inclusiv din cauza căldurii intense din zonele în care se cultivă această cereală, republica se teme acum de lipsa acestei culturi pe piaţa internă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite