Ţările OCDE vor avea un răspuns comun la Panama Papers. Soluţiile se discută azi, la Paris, de şefii autorităţilor fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii autorităţilor fiscale din cele 46 de state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) discută miercuri, la Paris, un răspuns comun pentru Panama Papers, la o zi după ce autorităţile din Panama au percheziţionat sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca, relatează DPA, citată de News.ro.

Baza de date Panama Papers conţine, prin 11,5 milioane de documente, informaţii despre mai mult de 200.000 de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de e-mailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Conturile sunt legate de politicieni, staruri sportive şi celebrităţi din peste 80 de ţări.

Ce urmăresc inspectorii

„La întâlnire se va discuta despre schimbul de informaţii legate de documente, colaborarea pentru analizarea datelor şi oportunităţile pentru acţiuni comune“, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Fiscal din Australia (ATO).

Şeful fiscului austrialian, Chris Jordan, insistă pentru lansarea unei investigaţii majore de către reţeaua de schimb de informaţii şi colaborare (Tax Shelter Information and Collaboration - JITSIC) pe care o coordonează şi care reuneşte cele 46 de state membre ale OCDE.

Jordan propune ca un grup multinaţional de oficiali în domeniul fiscal să înfiinţeze echipe de specialişti care să analizeze datele şi să lanseze puneri sub acuzare.

„Întâlnirea liderilor JITSIC pentru discutarea documentelor Panama Papers este fără precedent şi o mare oportunitate pentru a demonstra voinţa la nivel global şi capacitatea de a trata acestă problemă, atunci când contează cel mai mult“, a spus purtătorul de cuvânt al ATO.

Percheziţii la Mossak Fonseca

Procuratura panameză a efectuat marţi seara percheziţii la birourile firmei de avocatură Mossack Fonseca, în căutarea dovezilor desfăşurării unor activităţi ilegale, după dezvăluirile din Panama Papers, care au vizat rolul jucat de firma panameză în gestionarea a peste 200.000 de companii offshore.

Poliţia a confirmat anterior că este în căutarea documentelor care să demostreze posibilitatea implicării firmei în activităţi ilicite. De altfel, Mossack Fonseca a fost acuzată pentru evaziune fiscală şi fraudă fiscală.

Reprezentanţii Mossack Fonseca susţin că firma nu a încălcat nicio lege, nu a distrus documente şi că toate operaţiunile executate sunt perfect legale.

Companiile/paravan înfiinţate de Mossack Fonseca sau de către alte firme nu sunt ilegale, dar pot fi folosite pentru evaziune fiscală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite