Ţări cu impozit zero pe venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Scutirea de plata impozitelor pe venit este o strategie eficientă pentru atragerea de investitori străiniFOTO: Shutterstock
Scutirea de plata impozitelor pe venit este o strategie eficientă pentru atragerea de investitori străiniFOTO: Shutterstock

Impozitele pe venit sunt o sursă uriaşă de câştiguri pentru guvernele din toată lumea, iar dezbaterea privind taxele este o problemă de actualitate, în preajma alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii. Există, în schimb, ţări care nu aplică taxe pe venit.

Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au unul dintre cele mai mari venituri din lume pe cap de locuitor, 48.200 de dolari şi nicio taxă pentru venituri.

În loc de a aduce câştiguri din taxe pe venit, ţara, care ocupă locul al treilea în rândul marilor exportatori de ţiţei din lume, este dependentă de taxele pe care companiile petroliere le plătesc şi care ajung până la 55% din impozitele pe profit.

În timp ce angajaţii expatriaţi nu plătesc contribuţii sociale, cetăţenii achită lunar de până la 5% din venitul lor total pentru beneficii sociale. Angajatorii cetăţenilor, de asemenea, trebuie să achite contribuţii lunare de până la 12,5 % din salariul de bază al lucrătorului. Alte impozite indirecte includ taxele de locuinţă, taxe de drum şi taxe municipale. Emiratele Arabe Unite percep o taxă de 50% pentru alcool, iar dacă cineva are licenţă pentru lichior şi cumpără alcool pentru consum personal, trebuie să plătească un impozit suplimentar de 30%.

Qatar

Qatar a devenit cea mai bogată ţară din lume în acest an, cu un PIB de 88.000 de dolari (72.000 de euro) pe cap de locuitor, potrivit Forbes. Bazându-se pe veniturile pe care i le aduc rezevele de gaz, Qatar a investit foarte mult în infrastructură. Ţara nu percepe nico taxă pe venituri personale, dividende, bonificaţii, profituri şi câştiguri capitate. Cetăţenii din Qatar trebuie să plătească 5% din venit pentru contribuţii sociale, în timp ce angajatorii contribuie cu 10%. Alte impozite indirecte includ taxa de 5% pentru mărfurile importate.

Oman

La fel precum cea mai mare parte a ţărilor din Orientul Mijlociu, Oman îşi adună veniturile din exploatarea rezervelor de ţiţei. Câştigurile de pe urma zăcămintelor de petrol au crescut cu 35% faţă de anul trecut şi au reprezentat peste 71% din veniturile totale ale ţării. Deşi nu există nicio taxă pe profit, cetăţenii trebuie să contribuie cu o taxă de 6,5% din salariul lunar pentru serviciile de securitate. O taxă de timbru de 3% este, de asemenea, percepută la achiziţionarea unei proprietăţi.

În ciuda bogăţiei petroliere, Oman a fost recent zguduit de o serie de proteste în care se cereau locuri de muncă şi beneficiile pe care acestea le aduc. Resentimentele sunt în creştere în Oman, de când expatriaţilor li s-au oferit mai mult de 800.000 de slujbe, în timp ce rata şomajului în rândul cetăţenilor este în continuă creştere din 2010, potrivit datelor Fondului Monetar International citate de cnbc.com

Kuwait

Statul Kuwait a avut un câştiguri bugetare de 63,5 milioane de dolari (52 milioane de euro) anul trecut, între aprilie şi noiembrie. Suma a reprezentat 95% din veniturile totale ale ţării. 

În timp ce nu există nicio taxă pe venit, cetăţenii trebuie să contribuie cu 7,5% din salariul lunar pentru siguranţa socială, iar angajatorii cu 11%.  În ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate ţări şi cu un venit pe cap de locuitor ridicat, protestele lucrătorilor din sectorul public au determinat guvernul să  aprobe o creştere de 25% a salariilor. Fondul Monetar Internaţional a recomandat ca ţara să introducă o taxă pe valoare adaugată şi o taxă pe venit.

Insulele Cayman

Insulele Cayman reprezintă o miză importantă pentru bogaţi, având taxe zero pe venituri personale şi fără contribuţii pentru siguranţa socială.

Angajatorii sunt obligaţi să prezinte un plan de pensii pentru toţi lucrătorii, inclusiv expatriaţii care au  o vechime de cel puţin nouă luni. Deşi nu există nicio taxă pe valoare adăugată sau impozite pe venituri, ţara are unele taxe indirecte, cum ar fi cea de import, care poate varia până la 25%.

Bahrain

Cu niciun impozit pe venit, Bahrain se bazează pe producţia de petrol din regiunea Abu Safa pe care o împarte cu Arabia Saudită.

Cetăţenii trebuie să dea statului 7% din venitul total, în timp ce expatriaţii dau 1%. Angajatorii trebuie să contribuie cu 12% din venitul unui cetăţean pentru asigurare şi cu 3% pentru expatriaţi.  Alte impozite indirecte includ taxa de 3% din valoarea unei proprietăţi la achiziţionare, iar expatriaţii trebuie să plătească o taxă municipală de 10% ca să poată închiria o casă în statul cu deschidere la Golful Persic.

În ciuda resurselor bogate de petrol, Bahrain a avut un deficit bugetar de 83 de milioane de dolari în 2011 şi are în vedere emiterea unor obligaţiuni internaţionale. Ţara a trecut prin proteste pro-democraţie ale musulmanilor Shi'ite împotriva guvernării Sunni. Protestele au început în februarie 2011 şi au continuat şi în alte ţări arabe.

Insulele Bermude

Insulele Bermude ocupă un loc fruntaş în topul celor mai bogate ţări din lume şi sunt printre cele mai costisitoare din punct de vedere al traiului. Deşi nu există taxă pe venit, angajatorii trebuie să plătească un impozit de 16%, din care 5,75% este suportat de angajat.  Angajaţii trebuie să dea 30 de dolari pe săptămână pentru asigurare socială, dar care este compensată de către angajator.

Taxele vamale percepute pentru mărfurile importate sunt o sursă majoră de venituri pentru guvern. Persoanle cu domiciliul în aceste insule plătesc 25% pentru mărfurile pe care le aduc din afara ţării.  Având în vedere taxele relativ mici, ţara este un loc căutat de firmele internaţionale. Cu toate acestea, un permis de muncă valabil 10 ani  costă 20.000 de dolari (16.000 de euro).

Insulele Bahamas

Printre cele mai bogate ţări din Caraibe, Bahamas are o economie dependentă de turism şi servicii bancare.

Aproximativ 70% din veniturile guvernului provin din taxele pe bunuri importate. Chiar dacă nu este taxă pe venit, angajaţii trebuie să contribuie cu 3,9% din salariul lor, sumă ce ajunge până la 26.000 de dolari anual (21.000 de euro), pentru o formă de securitate socială numită Asigurare Naţională. Similar, şi angajatorii trebuie să contribuie la Asigurarea Naţională cu 5,9 % din salariul unui lucrător, în timp ce persoanele care desfăşoară activităţi independente contribuie cu 8,8%. Ţara are, de asemenea, o taxa de proprietate de 1%.

În ciuda prosperităţii, insulele Bahamas au o rată şomajului de până la 15%, însă guvernul caută un mijloc de a extrage petrol din apele teritoriale, câştig ce s-ar alătura celor din turism.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite