Şeful Lukoil prezice un preţ de 25 de dolari pe barilul de ţiţei, jumătate din cât este acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vagit Alekperov, directorul general al Lukoil şi cel mai mare acţionar al grupului petrolier rus, a declarat că preţul ţiţeiului poate coborî până la 25 de dolari pe baril, jumătate din valoarea actuală şi un sfert din cât era în vara anului trecut, scrie The Moscow Times.

Predicţia sa vine în condiţiile în care un întreg cor de experţi estimează ieftinirea petrolului. Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a anunţat vineri că preţul petrolului va continua să scădă, iar o zi mai înainte Bank of America Merril Lynch afirma că preţul va coborî până la 31 de dolari până în aprilie.

Vorbind la un forum economic din Moscova, Vagit Alekperov a afirmat vineri că preţul ţiţeiului ar putea atinge 25 de dolari pe baril, dar nu vor sta atât pentru mult timp, urmând ca, în final, cotaţiile petrolului Brent să ajungă la 70-80 de dolari până la finele anului 2015, el afirmând că urmează o perioadă de preţuri volatile.

Pentru a argumenta estimarea sa de 25 de dolari, el a arătat către declaraţia lui Ali al-Naimi, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, care a spus în decembrie că Organizaţia Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce producţia nici dacă ţiţeiul va coborî la 20 de dolari pe baril.

Ţiţeiul Brent, care se tranzacţionează pe bursa de la Londra, era vineri în jur de 50 de dolari pe baril, faţă de 115 dolari pe aceeaşi cantitate în luna iunie. Scăderea puternică a survenit după creşterea producţiei din zăcaminte neconvenţionale, din SUA, şi ca urmare a cererii slabe din Europa şi China.

Scăderea abruptă a preţului ţiţeiului face ca economia Rusiei să se îndrepte cu repeziciune spre recesiune, din cauza faptului că exporturile de materii prime sunt principala sursă de venituri la buget. Giganţii petrolieri ruşi, în schimb, vor fi în continuare profitabili la 30 de dolari pe baril, a declarat zilele trecute şi Vladimir Drebentsov, şeful BP Rusia.

În raportul său de vineri, IEA arată că preţurile mici vor începe, eventual, să reducă din excesul de ofertă şi ducă la creşterea cererii, agenţia a estimat reducerea ritmului de creştere a producţiei pentru Canada, SUA şi Rusia.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite