Şeful BP: preţul petrolului ar putea scădea şi mai mult în primul trimestru din 2016. Morgan Stanley: preţurile vor rămâne mici la ţiţei timp de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
British Petroleum se aşteaptă ca preţul ţiţeiului să mai scadă la începutul acestui an sub nivelul actual de 37 de dolari pe baril
British Petroleum se aşteaptă ca preţul ţiţeiului să mai scadă la începutul acestui an sub nivelul actual de 37 de dolari pe baril

Preţul ţiţeiului ar putea atinge nivelul minim la începutul anului 2016, iar preţurile ar putea rămâne la niveluri scăzute pentru încă doi, a declarat Bob Dudley, directorul executiv al BP, potrivit Reuters.

„Un nivel minim ar putea fi în primul trimestru“, a spus Dudley sâmbătă în cadrul unui interviu la postul de radio BBC, potrivit sursei citate.

Nivelul barilului de ţiţei Brent a scăzut 34% anul trecut, după ce o scădere de 48% a fost consemnată în anul 2014.

În acest moment, ţiţeiul Brent se tranzacţionează la 37 de dolari pe baril, dar mai multe state arabe folosesc niveluri mult mai mici în construcţia bugetelor naţionale. 

Arabia Saudită şi-a construit bugetul pe estimări de 29 de dolari barilul

Arabia Saudită estimează un preţ al petrolului de 29 de dolari pe baril în bugetul său pe 2016, iar Kuweitul foloseşte un nivel de 30 de dolari pe baril, potrivit datelor Jadwa Investment din Riyadh. Concomitent, Rusia a admis că ar putea reduce nivelul ţiţeiului folosit la fundamentarea bugetului, în condiţiile în care bugetul adoptat în decembrie presupunea un nivel de 50 de dolari pe barilul de petrol. 

„Ar trebui să fim pregătiţi pentru orice fel de evoluţie a preţului petrolului, estimările noastre pentru anul viitor sunt de aproximativ 40 de dolari pe baril“, declara Anton Siluanov, ministrul de Finanţe.

Potrivit lui Dudley, un echilibru între cerere şi ofertă poate fi obţinut în cel de-al treilea şi al patrulea trimestru din 2016, după care şocul supraofertei de petrol va începe să dispară.

„Preţurile vor rămâne la niveluri mici pentru mai mult timp, am spus-o şi cred că vom fi în această situaţie pentru vreo doi ani. Desigur, este un ciclu de boom care se sparge“, a spus el.

Acordul de la Paris şi impactul asupra petrolului

Dudley a afirmat că nu este de acord cu guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, care a folosit termenul de „active strâmtorate“ pentru a descrie rezervele de petrol şi gaze deţinute de către companii şi care s-ar putea dovedi neviabile în cazul în care planeta trece către un model economic cu emisii scăzute de carbon.

Carney a folosit fraza într-un discurs ţinut în septembrie, în care a cerut companiilor să fie mai deschise la „amprenta schimbărilor climatice“ pentru a evita schimbări abrupte în preţurile activelor astfel încât pieţele să fie ulterior destabilizate.

Scenariul Morgan Stanley: preţuri mici timp de cinci ani

Potrivit Morgan Stanley, însă, preţurile mici ale ţiţeiului îşi vor reveni abia peste cinci ani, când se vor situa în jurul a 60 de dolari pe baril, scrie Business Insider. Mai exact, barilul ar putea ajunge la 65 de dolari pe bursa de la New York şi la 70 de dolari ţiţeiul Brent, tranzacţionat la Londra, pentru ca apoi să scadă puţin pe măsură ce Iranul creşte producţia. Banca previzionează căşi Irakul şi Libia vor majora producţia, şi, posibil, Arabia Saudită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite