Şefa FMI: Există riscuri serioase de recesiune în zona euro, dacă nu se iau măsuri pentru stimularea creşterii economice

Şefa FMI: Există riscuri serioase de recesiune în zona euro, dacă nu se iau măsuri pentru stimularea creşterii economice

Christine Lagarde FOTO Reuters

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a avertizat, joi, că în zona euro există riscuri serioase de reintrare în recesiune, dacă nu se iau măsuri concrete pentru stimularea creşterii economice, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul adunării generale a instituţiei financiare de la Washington, şefa FMI a subliniat că nu doreşte să sugereze că zona euro se îndreaptă spre recesiune, însă, în lipsa unor măsuri de relansare a creşterii economice, există riscuri tot mai mari ca aceasta să reintre în delin.

„Nu dorim să sugerăm că în prezent zona euro se îndreaptă spre recesiune, însă putem spune că există riscuri serioase să se întâmple acest lucru, dacă nu se face nimic”, a declarat, joi, Christine Lagarde.

Fondul Monetar Internaţional estimează riscul de reintrare în recesiune a zonei euro la circa 35% - 45%. „Nu este un procent nesemnificativ”, a adăugat şefa instituţiei financiare.

„În cazul în care vor fi luate măsuri favorabile, dacă ţările aflate în deficit bugetar şi cele care înregistrează excedent fac ceea ce trebuie făcut, recesiunea poate fi evitată”, a mai spus şefa Fondului.

Posibila evoluţie negativă prognozată pentru zona euro este dată de contracţia economiei din Italia, de 0,2%, de creşterea foarte mică a economiei franceze, de 0,4%, precum şi de slăbirea economiei germane.

Fondul anticipează pentru 2014 o creştere economică de 0,8 % a zonei euro şi de 1,3% în 2015, potrivit raportului World Economic Outlook (Perspectivele Economiei Globale).

În acelaşi document, FMI încurajează ca Banca Centrală Europeană să continue sprijinul financiar acordat ţărilor.

Anterior declaraţiei lui Christine Lagarde, economistul şef al FMI, Olivier Blanchard, a avertizat la rândul său că zona euro poate redeveni principala problemă a economiei mondiale, dacă regiunea va intra în deflaţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările