Şantajul cărbunelui: separatiştii proruşi au întrerupt livrările din estul Ucrainei, Kievul vrea să importe din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele au reizbucnit în estul Ucrainei, pe măsură ce separatiştii au primit armament greu din Rusia
Luptele au reizbucnit în estul Ucrainei, pe măsură ce separatiştii au primit armament greu din Rusia

Compania ucraineană Tsentrenergo intenţionează să cumpere cărbune din SUA, după ce livrările din regiunea Donbass au fost afectate de conflictul cu separatiştii proruşi, iar compania britanică Steel Mont, care furniza cărbune Kievului din Africa de Sud, a refuzat să mai facă livrări, scrie agenţia Itar-Tass.

„Pentru o aprovizionare stabilă a capacităţilor de generare cu cărbune, Tsentrenergo a avut întâlniri cu reprezentanţii Recursion Ventures astăzi, 17 noiembrie (ieri- n.r.)“, potrivit unei declaraţii de pe site-ul companiei ucrainene.

Întâlnirea s-a concentrat pe caracteristicile tehnice ale cărbunelui care va fi livrat, volumele anticipate, condiţiile de livrare şi ofertele de preţ.

În data de 11 noiembrie, Vladimir Zinevich, şeful companiei ucrainene de stat Ukrinterenergo a anunţat că firma britanică Steel Mont Trading Ltd a refuzat să mai continue livrările către Kiev deoarece „nu este pregătită să furnizeze cărbune la 86 de dolari pe tonă, pe măsură ce cererea pentru antracit creşte iarna“, potrivit sursei citate.

Zinevich a mai spus că decizia este legată şi de faptul că livrările pentru cel de-al patrulea cargou din Africa de Sud nu au fost plătite. Acestea trebuie să ajungă în data de 25 noiembrie.

Ucraina cumpără cărbune din Africa de Sud la 86 de dolari pe tonă, iar Steel Mont finanţează 80% din volumele achiziţionate. Trei cargouri au ajuns deja, iar alte trei sunt aşteptate, însă preţurile s-ar putea schimba.

Problema Steel Mont

Consiliul Naţional de Securitate a acuzat că înţelegerea prin care se cumpără cărbune din Africa de Sud nu este transparentă. Legat de acest lucru, Procuratura Generală din Ucraina a lansat o investigaţie privind o posibilă delapidare. Atât Zinevich, cât şi Iuri Prodan – ministrul ucrainean al Energiei şi Cărbunelui - au fost chemaţi lunea trecută pentru declaraţii.

Ucraina are probleme în asigurarea cărbunelui necesar producţiei de electricitate din cauza conflictului din Donbass (Doneţk şi Lugansk). Minele de cărbune din această zonă au produs în continuare cărbune, iar depozitele statului din zonă acontează două milioane de tone metrice. Totuşi, potrivit Ministerului Energiei şi Cărbunelui, necesarul pentru import se ridică la un milion de tone metrice.

Noi lupte în estul Ucrainei, separatiştii primesc tancuri şi artilerie din Rusia

Bloomberg scria în data de 12 noiembrie că Steel Mont Trading Ltd va anula contractul după ce a livrat mai puţin de jumătate din cantitate, în condiţiile în care Ucraina încearcă să îşi procure cantităţile necesare înainte de sosirea îngheţului.

Compania britanică a semnat în luna august un contract pentru livrarea a un milion de tone către Ukrinterenergo. Ulterior, directorul general al Steel Mont, Rajesh Saraiya, a declarat că societatea va denunţa înţelegerea deoarece nu vrea să fie implicată în situaţia politică internă a Ucrainei.

Luptele s-au reluat în ultimele săptămâni între armata ucraineană şi miliţiile proruse, în ciuda Acordului de la Minsk din data de 5 septembrie. Recent, atât NATO cât şi OSCE au anunţat că trupe ruse au pătruns în estul Ucrainei şi că Moscova a furnizat insurgenţilor tancuri şi armament greu.

Uniunea Europeană a impus ieri noi sancţiuni asupra separatiştilor proruşi, însă nu a luat nicio decizie de a extinde represaliile economice asupra Rusiei sau companiilor sale.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite