Întrebarea de 15 miliarde de dolari care bântuie sectorul energetic rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţionarii de pe bursă vor să ştie dacă şefii giganţilor energetici ruşi le investesc sau economisesc banii în beneficiul lor
Acţionarii de pe bursă vor să ştie dacă şefii giganţilor energetici ruşi le investesc sau economisesc banii în beneficiul lor

Misterul adevăratului proprietar al Surgutneftogaz, al treilea producător rus de petrol, a umbrit rezultatele financiare ale marilor companii energetice ruse, care şi-au raportat ieri datele financiare, scrie Reuters.

Gazprom, care deţine monopolul exporturilor ruse de gaze naturale, a anunţat un profit net de 38 de miliarde de dolari pe 2013, al treilea ca mărime din lume, după ExxonMobil şi Apple. Rezultatele Gazprom sunt în scădere cu 10% faţă de anul anterior. Gigantul a fost luat la întrebări care este raţiunea pentru care construieşte gazoductul South Stream, ocolind Ucraina, având în vedere că în Europa consumul de gaze scade.

Rosneft, la rândul său, nu a dat niciun indiciu dacă va achiziţiona titlurile deţinute de acţionarii minoritari la TNK-BP pe bursă. Rosneft a preluat acestă companie pentru 55 de miliarde de dolari în luna martie. Profitul raportat pentru ultimele trei luni a fost de 3,3 miliarde de dolari, în scădere cu 13%.

Misterul proprietarului din spatele Surgutneftegaz

Dar Surgutneftegaz a fost cea care a lăsat analiştii să îşi bată capul. Una dintre cele mai secretive companii din Rusia, Surgut a anunţat pentru prima dată după zece ani câţi bani are, potrivit standardelor internaţionale de contabilitate. Compania dispune de 29 de miliarde de dolari, din care circa 15 miliarde sunt investite în certificate de trezorerie.

Surgut a fost condusă din 1984 încoace de către Vladimir Bogdanov, despre care se crede că e în spatele companiei, controlând-o printr-o structură circulară. Mai exact, principalii acţionari ai Surgut sunt o serie de subsidiare ale sale, în care compania deţine apoi cote de acţiuni, ceea ce înseamnă că gigantul poate fi controlat printr-un pachet de acţiuni relativ mic.

Niciodată nu s-a aflat care sunt adevăraţii proprietari ai Surgutneftegaz iar la un moment dat s-a speculat că inclusiv preşedintele Vladimir Putin deţine o treime din aceasta.

Reuters scrie că rezultatele financiare arată că agenda corporaţiilor e controlată de la Kremlin sau de către manageri şi prea puţine date sunt oferite pentru ca acţionarii să ştie dacă banii proprii sunt investiţi în beneficiul lor. Sau economisiţi cu dobândă de 3%, cum e cazul Surgutneftegaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite