Întorsătură neaşteptată în războiul petrolului: Rusia se află în plină ofensivă în Grecia şi Indonezia, în timp ce OPEC este pe cale de a se sparge în două

Întorsătură neaşteptată în războiul petrolului: Rusia se află în plină ofensivă în Grecia şi Indonezia, în timp ce OPEC este pe cale de a se sparge în două

Abilitatea OPEC de a influenţa preţul petrolului s-a evaporat, potrivit lui Igor Sechin, şeful Rosneft

Războiul petrolului ia o nouă întorsătură: Rusia derulează o ofensivă în Grecia şi Indonezia pentru căutarea de noi parteneri, în vreme ce OPEC este pe cale de a se sparge în două grupuri cu viziuni şi scopuri diferite din cauza cotaţiilor mici ale ţiţeiului.

Discuţiile de la Doha privind îngheţarea producţiei au eşuat din cauza opoziţiei Arabiei Saudite, care dorea implicarea Iranului, însă Teheranul nici nu vrea audă de acest lucru până nu atinge din nou un nivel al producţiei de 4 milioane de barili pe zi, cât extrăgea înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale.
 
Astfel, fiecare ţară producătoare a rămas să se descurce singură în faţa supraofertei de ţiţei din piaţă.
 

Ofensiva rusă pentru căutarea de parteneri şi clienţi

 
După ce a semnat o pleiadă de contracte în valoare de mai multe miliarde de dolari cu o serie de grupuri petroliere din India în luna martie, gigantul rus de stat Rosneft a semnat vineri şi un memorandum cu Hellenic Petroleum, în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Grecia. Acordul pune bazele furnizării de ţiţei şi produse petroliere către Grecia. Hellenic Petroleum are o capacitate de rafinare de 17 milioane de tone anual, însumând 65% din capacitatea totală de rafinare a ţării, potrivit Itar-Tass. Grecia importă 100% din ţiţeiul rafinat, dar şi exportă masiv, în anul 2014 exporturile ridicându-se la 15,5 milioane de tone.
 
Concomitent, joia trecută, gigantul indonezian al petrolului şi gazelor PT Pertamina a anunţat semnarea unei înţelegeri de 13,8 miliarde de dolari cu Rosneft, pentru construirea în comun a unei rafinării. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările