Încă un oligarh rus a intrat în colimatorul lui Putin pentru că nu vrea să dea căldură pe datorie în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu au trecut doi ani de la naţionalizarea producătorului de ţiţei Bashneft că un alt oligarh rus are acum probleme cu legea. Viktor Vekselberg, al şaptelea cel mai bogat om din Rusia şi proprietar al Renova Group, a intrat în colimatorul „justiţiei“ ruse după ce a scos la vânzare o serie de termocentrale care merg pe pierdere, au de recuperat facturi de la populaţie şi pentru care există riscul să nu poată furniza căldură la iarnă.

Mihail Slobodin era una dintre cele mai progresive figuri din capitalismul rus. Ca director executiv al Vimpelcom, el controla Beeline, unul dintre operatorii telecom de top ai Rusiei. Este tânăr, inteligent, energic şi a transformat manangementul într-o acţiune socială. Foarte apreciat de presă, Slobodin îşi folosea blogul său foarte popular pentru a discuta tot soiul de probleme, de la afaceri, economie, cultură corporatistă, gastronomie şi chiar maşinile electrice Tesla. Părea că se distrează şi făcea ca afacerile în Rusia să pară uşoare şi fără griji, scrie „The Moscow Times“.

Numai că în data de 5 septembrie, Slobodin s-a regăsit în mijlocul unei anchete penale care i-a schimbat dramatic viaţa, regăsindu-se pe lista celor mai căutaţi suspecţi alăcuită de către forţele de ordine. Numele său apare legat de către holdingul KES, actualmente numit T-Plus.

Acesta este un furnizor de energie din Republica Komi, situată în partea de nord a Rusiei, iar Slobodin a condus compania din 2002 până în 2010. Acum atât el, cât şi alţi manageri de la T-Plus sunt acuzaţi de mituirea autorităţilor locale. Şpăgile erau date pentru ca autorităţile să majoreze preţul energiei plătite de către consumatori.

T-Plus este cel mai mare producător privat de energie din Rusia. În Komi, T-Plus deţine temocentralele de la Vorkuta şi este furnizor pentru întreaga regiune. Dar centralele sunt pe pierdere şi au de recuperat facturi totale de 77,6 milioane de dolari de la consumatori. Potrivit sursei citate, există riscul ca acestea să nu poată furniza destul agent termic în iarna care va veni.

Renova Group a iniţiat deja procesul de vânzare al centralelor, dar a provocat furia preşedintelui rus Vladimir Putin, care l-a criticat public pe Vekselberg. „Trebuie să terminăm cu această iresponsabilitate“, a spus el.

„Este posibil ca preşedintelui să îi fie prezentată o situaţie potrivit căreia un oligarh îngăduitor abandonează regiunea în faţa soartei şi toate astea înaintea alegerilor“, a declarat analistul politic Tatiana Stanovaia, citată de către Slon.ru. 

Alegerile legislative din Rusia se vor desfăşura săptămâna viitoare, în data de 18 septembrie. Deşi se estimează că partidul lui Putin, Rusia Unită, va câştiga alegerile, majoritatea sa nu va fi la fel de confortabilă ca altă dată.

La câteva zile de la declaraţiile lui Putin, o serie de foşti manageri ai T-Plus, respectiv Yevgeny Olkhovik şi Boris Vainzikher, au fost arestaţi. Fostul guvernator al regiunii, Viaceslav Gaizer – presupusul destinatar al mitei – este deja în arest de un an de zile, fiind acuzat de constituire de grup infracţional organizat.

Slobodin, fostul şef al T-Plus, se află în acest moment în Franţa. Dacă se va întoarce în Rusia, cel mai probabil va fi arestat.

Potrivit unei surse apropiate guvernului rus, Putin „a fost pus în poziţia“ de a aproba ordinele de arestare. „Regulile jocului s-au schimbat imperceptibil“, mai spune aceasta. „Ceea ce era permis în urmă cu câţiva ani este acum pedepsit, chiar şi retroactiv“, arată sursa.

De la instituirea sancţiunilor internaţionale în 2014, cauzată de anexarea Crimeei şi sprijinirea cu arme şi „omuleţi verzi“  a separatiştilor din estul Ucrainei, Rusia a intrat în criză, mai ales că acestea s-au suprapus cu scăderea puternică a preţului petrolului. Putin contează pe oligarhi să nu facă ample programe de concedieri în holdingurile din Rusia, chiar dacă acestea sunt private, pentru a menţine pacea socială, mai ales că rubla s-a devalorizat cu peste 70% de atunci şi a afectat puternic viaţa oamenilor simpli.

Vekselberg este al patrulea miliardar rus care s-a intersectat cu forţele de ordine din 2014 până acum. În 2014, Vladimir Yevtushenkov, proprietarul conglomeratului Sistema şi al producătorului de ţiţei Bashneft, a fost pus sub arest la domiciliu. Ulterior, Bashneft a fost naţionalizat, iar cazul împotriva lui Yevtushenkov a fost abandonat.

În luna februarie din acest an, Dmitri Kamenshik, proprietarul Aeroportului Domodedovo, de lângă Moscova, a fost trimis la închisoare. Fix înainte de eliberarea sa din luna iulie, el anunţase că va pune bazele unei fondaţii pentru ajutarea victimelor din atentatul care a avut loc în aeroport în anul 2011.

În fine, în luna aprilie, FSB – serviciul de securitate al Rusiei (fostul KGB) a făcut un raid la sediile companiilor deţinute de către oligarhul Mihail Prokhorov. Persoane apropiate situaţiei au conectat raidul cu faptul că trustul de presă al lui Prokhorov, RBC Media, a efectuat o serie de investigaţii în privinţa averii familiei lui Putin. Presa a scris ulterior că oligarhul plănuieşte acum vânzarea trustului.

Între timp, Slobodin şi-a dat demisia din fruntea Vimpelcom. Spune chiar că va veni în Rusia pentru răspunde întrebărilor investigatorilor, dar acest lucru e în dubiu. Cel mai probabil el va umple rândurile managerilor şi oamenilor de afaceri care au de înfruntat acuzaţii penale şi care preferă să rămână în afara Rusiei, punctează sursa citată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite