În Africa, 1,8 milioane de oameni ar putea fi împinşi în sărăcie extremă din cauza crizei din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul via Facebook
Foto: Arhiva Adevărul via Facebook

Potrivit autorilor raportului Băncii Africane de Dezvoltare, tendinţa negativă legată de creşterea numărului persoanelor sărace va continua şi în 2023.

Aproximativ 1,8 milioane de oameni din Africa ar putea fi împinşi în sărăcie extremă din cauza impactului problemelor economice cauzate de criza din Ucraina, se precizează în raportul Băncii Africane de Dezvoltare (ADB) intitulat „Perspectivele economice ale Africii în 2022”. Această situaţie a fost dezvăluită miercuri în capitala Ghanei, Accra, unde are loc adunarea anuală a ADB, de data aceasta pe tema „Promovarea rezistenţei la climă şi a unei tranziţii energetice juste pentru Africa”, a informat Maghreb Arabe Presse .

„Pandemia de coronavirus şi conflictul ruso-ucrainean ameninţă să lase o amprentă durabilă asupra Africii”, se arată în document. „În Africa, aproximativ 30 de milioane de oameni au fost împinşi în sărăcie extremă în 2021, în acel an 22 de milioane de muncitori au fost pierduţi din cauza pandemiei de pe continent”. Potrivit autorilor raportului ADB, tendinţa negativă în acest domeniu va continua în a doua jumătate a anului 2022, precum şi în 2023.

În plus, „în 2022, alte 1,8 milioane de oameni ar putea plonja în sărăcia extremă pe continentul african din cauza problemelor economice cauzate de conflictul dintre Rusia şi Ucraina”. „Această cifră ar putea creşte cu încă 2,1 milioane în 2023”, a subliniat ADB. După cum au explicat autorii raportului, „Rusia şi Ucraina sunt principalii furnizori de cereale pe continentul african”.

„Din cauza continuării pandemiei şi a presiunilor inflaţioniste cauzate de conflictul ruso-ucrainean, creşterea economică din Africa ar putea încetini până la 4,1% în 2022 şi să rămână la acelaşi nivel în 2023”, se arată în document.

ADB este convinsă că Africa are nevoie urgentă de o politică anticriză, inclusiv acordarea de subvenţii, pentru a atenua efectele creşterii preţurilor la alimente şi energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite