VIDEO Rezerva Federală a știut că marile bănci s-au înțeles pentru a manipula dobânzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    		    Britanicii protestează deja ca reacție la scandalul legat de manipularea LIBOR FOTO: Mediafax
Britanicii protestează deja ca reacție la scandalul legat de manipularea LIBOR FOTO: Mediafax

Banca centrală a Statelor Unite știa de faptul că marile grupuri bancare au o înțelegere pentru a influența nivelul indicelui de referință LIBOR, pe baza căruia se calculează dobânzile pentru credite la nivel mondial.

În urma unei anchete desfășurate alături de grupul bancar Barclays, filiala din New York a Rezervei Federale a atras atenția asupra neregulilor în ceea ce privește stabilirea nivelului LIBOR și a propus autorităților din Marea Britanie o serie de reforme pentru a elimia astfel de abuzuri, informează Reuters.

Rolul jucat de banca centrală americană va ridica mai multe semne de întrebare față de dorința autorităților de a rezolva această problemă, în contextul în care devine evident faptul că situația le era cunoscută. Lipsa de acțiune denotă mai degrabă eforturile organelor de reglementare de a sprijini sistemul bancar în timpul crizei și nu intenția de a transparentiza operațiunile grupurilor, notează mai mulți analiști.

”În contextul monitorizării pieței demarate în urma izbucnirii crizei financiare, la finalul anului 2007, care implica analizarea a mii de e-mailuri și apeluri telefonice cu jucătorii din piață, am primit mai multe atenționări din partea Barclays asupra manipulării indicelui LIBOR”, a declarat un purtător de cuvânt al Rezervei Federale.

VIDEO Ce spun parlamentarii britanici despre scandalul LIBOR  

”În primavara lui 2008, după intrarea în faliment a grupului Bear Stearns și cu puțin înainte ca subiectul să apară pentru prima oară în presă, am demarat o anchetă și mai amănunțită alături de Barclays asupra modalității în care se înaintau datele necesare pentru stabilirea LIBOR. Ulterior, am împărtășit analizele și sugestiile noastre pentru reforme către autoritățile de resort din Marea Britanie”, a adăugat acesta.

Nivelul LIBOR este calculat zilnic de un comitet internațional pe baza dobânzilor pe care le plătesc 18 bănci pentru a se împrumuta. Dobânzile raportate de bănci nu pot fi însă verificate, iar consiliul se bazează pur și simplu pe spusele bancherilor.

VIDEO Bob Diamond demisionează

Grupul britanic Barclays a acceptat, luna trecută, să plătească o amendă de peste 450 de milioane de dolari pentru a scăpa de acuzațiile privind manipularea dobânzilor, însă scandalul abia atunci a izbucnit. În presă au apărut informații conform cărora întreaga conducere încuraja astfel de practici și imediat a început să se vorbească despre un adevărat cartel al bancherilor.

Subiectul este cu atât mai delic în Marea Britanie, având în vedere că două dintre principalele grupuri bancare (Lloyds și Royal Bank of Scotland) au avut nevoie de împrumuturi de urgență din banii contribuabililor pentru a evita falimentul.

VIDEO Bob Diamond în fața comisiei parlamentare: Îmi pare rău     VIDEO Ministrul britanic al Finanțelor: Diamond a luat decizia bună atunci când a demisionat

Totodată, și  Jerry del Missier, directorul operațional pentru credite, s-a retras din funcție.
Deja, dezbaterile au ajuns la cel mai ridicat nivel. David Cameron, premierul britanic, s-a adresat parlamentului pentru a cere mai multă reglementare în acest sector, declarându-se dezgustat de faptul că ”acțiunile frauduloase și ilegale” ale băncilor i-au forțat pe cetățeni să plătească dobânzi mai mari la credite.

Scandalul izbucnit a lăsat Barclays fără principalii trei oameni aflați la conducere. Marcus Agius, președintele boardului, a demisionat în încercarea de a-l salva pe directorul general. Mișcarea nu a reușit însă să calmeze apele și, cu o zi înainte de a fi audiat de o comisie specială a parlamentului britanic, Robert (Bob) Diamond, directorul general, a fost forțat să demisioneze

Faptul că Rezerva Federală știa despre practicile băncilor nu ar trebui să fie însă o surpriză. Atunci când a fost audiat, Diamond a susținut că Paul Tucker, viceguvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, încuraja astfel de nereguli. Tucker este considerat deja succesorul lui Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, al cărui mandat expiră în iunie 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite