Veşti proaste pentru bugetari: pensiile nu vor mai putea fi cumulate cu salariile DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a elaborat un proiect de lege care va restrânge situaţiile actuale de cumul al pensiei cu salariul în sistemul bugetar.

UPDATE:

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a oferit sâmbătă, la Digi 24, mai multe detalii despre acest proiect de lege.

Ea a anunţat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajaţi în instituţii de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi.

"Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare". a opinat ministrul.

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale şi a modului de prmovare a legii.


Proiectul urmează a fi transmis premierului Orban şi membrilor Guvernului, pentru a decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ, au declarat surse oficiale, citate de profit.ro.

”Proiectul este finalizat şi va fi discutat mai întâi între membrii Cabinetului, care vor face observaţii, iar apoi va fi luată decizia cu privirea la promovarea acestuia în mod oficial de către Executiv”, au precizat sursele citate.

Reamintim că un proiect de lege care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus de către doi deputaţi PNL în cursul lunii februarie anul curent, a fost adoptat tacit de Senat, fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decisiv.

  

Propunerea legislativă are în vedere reglarea câştigurilor exagerate ale celor care, deşi au ieşit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, aşa că ajung să câştige mult mai mult decât o persoană tânără, care activează pe piaţă muncii. 

  

„În sectorul public, avem o categorie aparte de personal, respectiv beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinând atât sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care cumulează pensia cu câştigul salarial ...(...) din exercitarea unei activităţi pe bază unui contract de muncă (...) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi/sau subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale (...). Astfel, aceşti pensionari ajung să aibă lunar venituri în familie care depăşesc cu mult veniturile unei persoane active în câmpul muncii şi care susţin financiar chiar ţinerii, care pot fi angajaţi în sectorul public dacă posturile ar fi vacanţe. În România trebuie să fie încurajată angajarea tinerilor (...) Prezentul proiect duce la o relocare a forţei de muncă din sectorul public către cel privat, ceea ce duce la stabilitatea forţei de muncă din sectorul privat şi diminuarea crizei forţei de muncă...", se arată în expunerea de motive. 

O astfel de măsură a fost adoptată în plină criză economico-financiară

Un astfel de proiect, sub formă de ordonanţă de urgenţă, a fost promovat de Guvernul Boc, când angajaţii din sistemul public au fost puşi să aleagă între pensie şi salariu. Atunci, cumulul pensiei cu salariul plătit de stat a fost permis doar pentru pensiile în valoare de până la 1.500 lei, persoanelor care depăşeau acest plafon fiindu-le interzis cumulul celor două venituri.

La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că:

„Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind iniţiat de aleşi ai PSD şi susţinut de Guvernul de atunci. 
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite