Veste bună pentru românii cu credite: ROBOR la 3 luni a scăzut la pragul la 2%

Veste bună pentru românii cu credite: ROBOR la 3 luni a scăzut la pragul la 2%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut miercuri de la 2,04% la 2%, cel mai scăzut nivel consemnat după 7 februarie 2018, când indicele s-a aflat la 1,99%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ştiri pe aceeaşi temă

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la rândul său de la 2,10% la 2,09%. Acesta este un nou minim al ROBOR la şase luni consemnat de la 1 ianuarie 2018.

Declinul are loc în urma deciziei din 5 august, a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 6 august, dar şi de reducere a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările