Vasilescu, BNR: Nu avem niciun interes să limităm creditarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României nu are niciun interes să limiteze creditarea, însă vrea să evite supraîndatorarea populaţiei, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

"Lucrurile sunt foarte limpezi. Banca Naţională nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării. Indiferent cum s-a exprimat guvernatorul, trebuie să îi fie luat nu un cuvânt, ci contextul, iar contextul în care a vorbit este foarte limpede. A explicat că România are cea mai mică rată de intermediere a creditării pe piaţa Uniunii Europene. Deci avem cea mai mică intermediere ca raport credite private la PIB, din toată Uniunea Europeană. Nu avem niciun interes să limităm creditarea", a spus Vasilescu.

În urmă cu două săptămâni, într-un proiect BNR obţinut de wall-street.ro se menţiona că banca centrală a stabilit niveluri maxime ale gradului de îndatorare în cazul creditelor ipotecare şi de consum, atât în lei, cât şi în valută. 

Potrivit acestuia, de la 1 iulie gradul de îndatorare în cazul creditelor ipotecare cu dobândă variabilă va fi plafonat la 40%, faţă de 60-70% cât este în prezent.

Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul disponibil (venitul total al unei familii din care se scad cheltuielile de subzistenţă pentru toţi membrii familiei) care poate reprezenta rata la un credit.

Potrivit modificărilor aduse de  BNR regulamentului 17/2012 privind unele conditii de creditare, la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de la 1 iulie 50% la creditele în lei şi 35% la cele în valută.

În cazul creditelor ipotecare cu dobândă variabilă, plafonul este de 40% în cazul creditelor în lei şi 30% la cele în valută.

La creditele de consum, unde majoritatea băncilor oferă dobânzi variabile, corelate cu Robor, plafonul este de 25% la împrumuturile în lei şi 15% la cele în valută.

Românii care au deja credite nu vor fi afectaţi de aceste plafoane decât atunci când vor accesa un nou împrumut, urmând ca banca să le calculeze din nou gradul total de îndatorare şi să vadă dacă se încadrează pe noile maxime setate de BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite