Prima bancă ce oferă credite cu dare în plată. Avansul este 25%, iar dobânda mai mare decât la creditele ipotecare clasice

Prima bancă ce oferă credite cu dare în plată. Avansul este 25%, iar dobânda mai mare decât la creditele ipotecare clasice

Unicredit este în top cinci ca mărime în cadrul sistemului bancar din România

Legea dării din plată forţează băncile să îşi regândească ofertele: Unicredit a început să ofere clienţilor un credit care permite cedarea bunului pentru stingerea datoriei, scrie ZF.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, un credit clasic vine cu avans 15% şi dobândă formată din ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 2,49%, adică o dobândă de 3,51%. La acestea se adaugă un comision de analiză de 1.290 lei şi unul lunar de administrare de 0,05% aplicat la soldul creditului.
 
Un credit cu dare în plată necesită un avans minim de 25% dacă este vorba de prima locuinţă achiziţionată, iar dobânda este compusă din indicele ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 3,99%, ceea ce înseamnă 5,01%, potrivit sursei citate. Comisionul de analiză a dosarului şi cel de administrare se aplică şi ele în continuare.
 
 
În fine, a treia opţiune este tot un credit cu dare în plată, dar pentru a doua locuinţă/casă de vacanţă/închiriere. Avansul creşte şi mai mult la aceasta, până la 35%, în timp ce dobânda este mai mică. Aceasta este formată din indicele ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 3,84%, astfel că la nivelurile actuale se ridică la 4,86%. Mai departe, comisioanele de analiză şi de administrare se aplică, la rândul lor.
 
Legea dării în plată a fost votată în unanimitate în Senat, cu 119 voturi „pentru“, iar acum se află în Camera Deputaţilor. Senatorii au impus, însă, un plafon de 150.000 de euro pentru creditele luate.
 
 
 Legea a fost adoptată iniţial anul trecut, dar a fost retrimisă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis. Atât clienţii, cât şi bancherii sunt nemulţumiţi de prevederile acesteia. Consumatorii sunt nemulţumiţi de instituirea pragului, pe care îl consideră discriminatoriu, în timp ce bancherii sunt nemulţumiţi de aplicarea legii la creditele în vigoare şi la programul „Prima Casă“, ceea ce ar invalida garanţia statului. Ambele tabere doresc să ridice excepţii de neconstituţionalitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările