TVA se reduce la 19% de la 1 ianuarie 2017, se elimină supraacciza pe carburanţi şi taxa pe stâlp. Cioloş nu a răspuns cererii lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş nu a ţinut cont de solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a amâna unele măsuri fiscale FOTO Inquam Phoos / Octav Ganea
Premierul Dacian Cioloş nu a ţinut cont de solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a amâna unele măsuri fiscale FOTO Inquam Phoos / Octav Ganea

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) se reduce de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, dată de la care se elimină supraacciza pe carburanţi şi taxa pe construcţiile speciale, aşa-zisa taxă pe stâlp, după ce Guvernul Dacian Cioloş nu a răspuns cererii liderului PSD, Liviu Dragnea, de a proroga măsurile din Codul Fiscal ce urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.

"Codul Fiscal se va aplica aşa cum este prevăzut de la 1 ianuarie 2017", a arătat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, joi seara, la finalul şedinţei de Guvern.

De altfel, încă de miercuri seara, premierul Dacian Cioloş a arătat că nu se va atinge de Codul Fiscal, referindu-se la prorogarea unor măsuri ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, măsuri adoptate de Guvernul condus de Victor Ponta.  Premierul Dacian Cioloş a ţinut să precizeze că nu i-a spus liderului PSD Liviu Dragnea că este de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal, respectiv reducerea TVA, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei pe carburanţi. „Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât şi de oportunitate“, a scris premierul pe Facebook. O decizie putea fi luată până cel târziu joi, când a avut loc ultima şedinţă a Guvernului în care puteau fi aprobate ordonanţe. Cioloş a spus, însă, că nu se va atinge de Codul Fiscal. „Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică“, a mai scris premierul pe Facebook.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ieri premierului Dacian Cioloş să amâne cu un an intrarea în vigoare a unor măsuri prevăzute în Codul Fiscal adoptat de Guvernul Ponta. Mai exact, reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburanţi şi a taxei pe contrcucţiile speciale (taxa pe stâlp), de 1% din valoarea contabilă a construcţiilor să nu se mai aplice de la 1 ianuarie 2017, ci de la începutul lui 2018. Motivul? Pentru ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor. Mai exact, deficitul bugetar să nu depăşească pragul de 3% din Produsul Intern Brut în 2017. Impactul celor trei măsuri care ar urma amânate este de 6,5 miliarde de lei.

Dacă reducerea TVA de la 20% la 19% ar fi transferată în totalitate consumatorului final, preţul ar urma să scadă cu 0,83%. Mai mulţi retaileri au redus în avans preţurile, în linie cu reducerea TVa cu un punct procentual. 

La 5 decembrie, un litru ce benzină costa în România 1,119 euro/litru (5,03 lei), plasându-ne pe locul 21 în rându ţărilor din Uniunea Europeană, potrivit datelor Comisiei Europene. Benzină mai ieftină se putea cumpăra din Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia, Estonia, Polonia şi Bulgaria. Aceasta din urmă se clasează pe ultima poziţie în funcţie de preţul benzinei, de altfel, în linie cu puterea de cumpărare. Dacă s-ar elimina supracciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, la care se aplică şi TVA, preţul benzinei ar scădea cu 8,4 cenţi pe litru (0,38 bani) şi România ar coborî în clasament de pe locul 21 pe locul 27. Exact pe aceeaşi poziţie pe care ocupă în rândul statelor membre UE în funcţie de puterea de cumpărare.

Un litru de motorină (cu taxe) costa la 5 decembre 1,115 euro/litru (5,02 lei) în România, plasându-ne pe locul 17. Preţuri mai mici erau în Austria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Polonia, Bulgaria sau Luxemburg, cea din urmă ţară având cea mai ieftină motorină, dar şi cea mai mare putere de cumpărare din UE. Eliminarea supraaccizei ar împinge România de pe locul 17 pe 23. De altfel, dacă şi TVA s-ar reduce de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede Codul Fiscal, preţul carburanţilor s-ar reduce şi mai mult.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite