Programul „Noua Casă“ îi va împinge pe români spre împrumuturile clasice. Avantajele şi dezavantajele celor două tipuri de credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordarea de împrumuturi prin programul guvernamental numai pentru achiziţionarea de locuinţe noi, modificare pe care Guvernul intenţionează să o aplice în următoarea perioadă, i-ar determina pe români să contracteze credite clasice, care au costuri tot mai apropiate de cele „Prima Casă“.

Programul de guvernare al Cabinetului Ponta 3 prevede transformarea „Prima Casă“ în „Noua Casă“, urmând astfel ca împrumuturile garantate în proporţie de 50% de stat şi acordate cu avans minim de 5% şi dobânzi avantajoase să fie destinate doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi. 

Guvernul nu a anunţat încă termenul privind aceste modificări, însă ele ar putea avea impact atât asupra comportamentului solicitantului, cât şi, pentru o perioadă scurtă de timp, asupra preţului locuinţelor vechi.

Peste 90% din creditele „Prima Casă“ acordate de la lansarea programului în vara lui 2009 şi până în prezent au fost pentru achiziţionarea de locuinţe vechi. Iar asta pentru că apartamentele vechi sunt, de regulă, mai bine poziţionate, mai spaţioase sau mai ieftine decât cele noi. 

Dacă „Noua Casă“ va permite cumpărarea doar de case noi, românii ar putea încerca să caute alternative, iar acestea chiar există: creditele clasice, standard, ale căror costuri au scăzut semnificativ în ultimii ani şi s-au apropiat de cele aplicate în cadrul programului guvernamental. 

Împrumutul clasic în euro poate fi o alternativă pentru „Noua Casă“ datorită dobânzilor comparabile sau chiar mai mici, pentru că prin acesta solicitantul poate cumpăra şi o locuinţă veche, dar ar putea părea dezavantajos din cauza riscului valutar pe care îl presupune şi a avansului minim mai mare.   

Costuri comparabile la creditul clasic în euro

image

Sunt bănci comerciale care practică dobânzi la creditele clasice în euro comparabile cu cele aplicate împrumut. Să luăm un exemplu. Un credit imobiliar cu o valoare de 57.000 de euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani, are o DAE medie (dobândă anuală efectivă) de 6,6% pe an, rata lunară fiind de 335-350 de euro, echivalentul a 1.500-1.575 de lei, potrivit simulărilor efectuate pe portalul financiar Conso.ro.

În acelaşi timp, un credit „Prima Casă“ de 256.500 de lei (echivalentul a 57.000 de lei), pe o perioadă de 30 de ani, are o DAE medie de 6,5% pe an, rata lunară fiind de aproximativ 1.500 de lei. 

Este adevărat că o rată în euro poartă după sine un risc, cel valutar, dar această variantă nu va îngrădi solicitantul să-şi cumpere o locuinţă veche în cazul în care aceasta se va dovedi mai bine poziţionată sau mai spaţioasă decât una nouă. 

Mai mult, băncile oferă dobânzi mai mici la credite clienţilor care îşi încaseză salariile în conturile instituţiei bancare.

Avansul minim, avantajul „Primei Case“

Programul „Prima Casă“ s-a consacrat şi datorită faptului că presupune un avans minim de numai 5%. Mai exact, dacă locuinţa pe care o cumperi costă 60.000 de euro (echivalentul în lei al acestei sume), contractantul creditului trebuie să aibă un avans de 3.000 de euro (echivalentul în monedă naţională).

În cazul creditelor clasice în euro, avansul este de 25%, ceea ce presupune că un contractant trebuie să vină cu o parte consistentă. Dacă acesta are însă aceşti bani, el poate fi bucuros.

În primul rând, dacă împrumutul este de 57.000 de euro, precum în simularea de mai sus, iar el vine cu un avans minim solicitat de aproape 20.000 de euro, înseamnă că îşi va cumpăra o locuinţă de 76.000 de euro, adică mai scumpă, mai mare, mai bine amplasată, cu mai mult confort decât cea pe care o va cumpăra clientul „Prima Casă“, care plăteşte echivalentul a 60.000 de euro (256.500 de lei).

În al doilea rând, dacă locuinţa costă 60.000 de euro, pentru a contracta un credit clasic în euro, solicitantul trebuie să aibă un avans minim de 15.000 de euro, însă creditul va fi mult mai mic, respectiv 45.000 de euro. Iar asta presupune, pentru o perioadă de 30 de ani, rate mult mai mici, de aproximativ 260 de euro. 

Costuri comparabile cu cele de la „Prima Casă“ au şi împrumuturile clasice în lei, iar în acest caz avansul minim este de 15%, nu 25% ca în cazul finanţărilor în euro. 

Proprietarii de locuinţe vechi, mai flexibili

Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobliari (ABI), a declarat, pentru „Adevărul“, că trecerea la „Noua Casă“ ar putea determina, pentru o perioadă scurtă de una-două luni, o scădere a cererii de locuinţe vechi, întrucât clientul care vizează astfel de imobile ar avea nevoie de timp pentru strângerea avansului minim. În acest interval, proprietarii de case vechi ar putea deveni mai flexibili, însă per ansamblu preţurile nu vor scădea. 

Vîlceanu spune că „toate băncile au în ofertele comerciale credite standard în lei la costuri similare cu «Prima Casă», diferenţa o constituie doar avansul minim, dar aceasta nu este foarte mare“. „Solicitantul va fi mai chibzuit- Va da un avans puţin mai mare, dar va fi mai responsabil“, a mai spus preşedintele ABI.   


Mai puteţi citi: 

Guvernul vrea să transforme programul „Prima Casă“ în „Noua Casă“, destinat achiziţiei numai de locuinţe noi. Programul „Prima Casă“, prin care românii pot contracta credite garantate în proporţie de 50% de stat şi la dobânzi sub media pieţei în vederea achiziţionării unei locuinţe, ar putea fi transformat în „Noua Casă“, prin care beneficiarii îşi vor putea cumpăra numai case noi, se arată în noul program de guvernare.

„Prima Casă“ continuă şi în 2014. Noi bănci se pot înscrie în program. Programul „Prima Casă“ se prelungeşte în acest an, astfel că băncile înscrise vor primi sumele care nu au fost alocate în 2013, dar vor putea folosi şi sumele neutilizate anul trecut, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut. Ritmul de primire a dosarelor pe programul „Prima Casă” a scăzut la 50-60 pe zi, faţă de 70 de dosare cât reprezenta media zilnică normală, a declarat, sâmbătă, Aurel Şaramet, preşedinte de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), potrivit Agerpres.ro.

Cum să-ţi reduci rata la credit cu 10%. Un client care îşi refinanţează în acest moment un credit de consum în lei poate să-şi reducă nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, şef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice în cadrul Volksbank România, citat de Agerpres.ro.

BCR are alocat cel mai mare plafon de garanţii pentru „Prima Casă“ - 220 de milioane de lei. BRD a primit 180 de milioane de lei, BT - 105 milioane de lei. Banca Comercială Română (BCR) a primit, de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de garanţii de 220 de milioane de lei pentru acordarea de credite în cadrul programului guvernamental „Prima Casă 6“. BCR şi-a adjudecat astfel cel mai mare plafon din totalul de 1,2 miliarde de lei.

„Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante.Împrumuturile din programul „Prima Casă“ se vor acorda numai în lei, însă creditul clasic în euro rămâne o alternativă mai bună, datorită dobânzilor mai mici. Dezavantaje? Riscul valutar şi avansul minim mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite