Totul despre Declaraţia unică pe care cei care obţin venituri extrasalariale trebuie să o depună. Care este termenul limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate persoanele fizice care obţin venituri, altele decât cele de natură salarială, vor fi obligate să depună până la mijlocul lunii iulie „Declaraţia unică“.

Acest document comasează formularele D200 - veniturile realizate din România, D201 - veniturile realizate din străinătate, D220 - venitul estimat/norma de venit, D221 - norme de venit - agricultură, D600 - venitul bază pentru CAS, D604 - stabilire CASS persoane fără venit, D605 - stopare CASS persoane fără venit.

Măsura priveşte declararea veniturilor estimate pe anul 2018, pentru care plata contribuţiilor de sănătate şi pensii se va face până la data de 31 martie 2019. Autorităţile anunţă că, în acest an, depunerea formularului se mai poate face şi în format pe hârtie, dar din 2019 acesta va putea fi depus doar online. Pe de altă parte, Finanţele iau în calcul ca persoanelor care obţin venituri din drepturi de autor să le fie reţinute la sursă contribuţiile pentru sănătate şi pensii, se arată în draftul propunerii de comasare a declaraţiilor.

Cât plătim pentru Sănătate

Dacă venitul net estimat, cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul 2018, este mai mare sau egal cu 22.800 lei (echivalentul a 12 salarii minim brute)  contribuabilul datorează CASS (în prezent la nivelul salariului minim), explică experţii. Asta înseamnă că, pe an, contribuabilul va plăti 2.280 lei pentru sănătate, respectiv 190 lei pe lună.

Însă, dacă venitul net estimat cumulat din toate categoriile de venituri, pentru anul curent este mai mic de 22.800 lei, persoana fizică nu este obligată să plătească CASS. În acest caz însă, dacă nu este salariat cetăţeanul respectiv nu va mai beneficia de asigurarea medicală. Pentru a evita astfel de situaţii, Ministerul de Finanţe propune ca persoana fizică să poată opta pentru plata CASS. Astfel, dacă depune Declaraţia unică până la termenul stabilit, respectiv 15 iulie 2018, poate plăti contribuţia pentru sănătate la nivelul a 6 salarii minime – 1.140 lei - şi astfel va beneficia de asigurarea de sănătate tot anul. Dacă însă va depune Declaraţia unică după data de 15 iulie 2018, va trebui să plătească CASS pentru 12 luni – 2.280 lei – pentru a avea asigurare tot anul.

În cazul persoanelor fără venituri în anul curent s-a decis ca acestea să poată plăti contribuţia de sănătate la nivelul a 6 salarii minime pentru a putea fi asigurate 12 luni (indiferent dacă Declaraţia unică este depusă înainte sau după termenul normal de depunere).

Cât plătim pentru Pensie

Dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau egal cu echivalentul a 12 salarii minime pe economie, respectiv 22.800 lei, persoana fizică „datorează CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe ţară  -  de stabilit dacă şi venitul ales se plafonează la nivelul celui mai mare salariu din sectorul public ( 273.600 lei/an)”, se arată în document.

Cu alte cuvinte, contribuabilul poate opta pentru plata minimă a contribuţiei pentru pensie, respectiv 5.700 lei/an, sau pentru cea mai mare, raportată la cel mai mare salariu din sectorul public, care ar fi de 68.400 lei/an (echivalentul a 15.200 euro, la un curs de 4,5 lei/euro).

Pe de altă parte, dacă venitul net estimat pentru anul curent este mai mic de 22.800 lei persoana fizică nu datorează CAS conform Codului fiscal (se poate asigura facultativ la fondul de pensii de stat). 

Reduceri de 10% pentru cei care plătesc integral până la 15 iulie

Pentru acest an, guvernanţii vor să introducă bonificaţii pentru contribuabilii care-şi achită mai repede obligaţiile. Concret, sumele datorate ar urma să scadă cu 10%, dacă declaraţia unică se depune prin Spaţiul Privat Virtual (SPV) şi plata este efectuată integral până la 15 iulie 2018 şi de 5% dacă plătesc integral până la 30 septembrie.

Dacă declaraţia se depune la unităţile Fiscului, iar plata integrală se face până la 15 iulie 2018, reducerea este de 5%, iar dacă se achită până la 30 septembrie 2018, de 2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite